News

Ursula von der Leyen încearcă reconcilierea dintre UE și China. Summit plin de tensiuni Bruxelles-Beijing

La Beijing, Ursula von der Leyen vrea să abordeze „dezechilibrele și diferențele” dintre China și UE. Liderii de la Bruxelles se întâlnesc cu Xi Jinping
07.12.2023 | 18:44
Ursula von der Leyen incearca reconcilierea dintre UE si China Summit plin de tensiuni BruxellesBeijing
Ursula von der Leyen și Charles Michel au fost primiți de liderul de la Beijing, Xi Jinping / Foto: serviciul de presă al Consiliului European
ADVERTISEMENT

Liderii Uniunii Europene se află pentru două zile în China pentru a se întâlni cu președintele Xi Jinping. Este un summit plin de tensiuni economice și diplomatice. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut, joi, ca „dezechilibrele și neînțelegerile” dintre Uniunea Europeană și China să fie abordate, în cadrul primului lor summit față în față după mai bine de patru ani. „China este cel mai mare partener comercial al UE”, a declarat Ursula von der Leyen, „dar există în mod clar dezechilibre și diferențe pe care trebuie să le abordăm”.

„Vom promova valorile noastre europene”

Președintele chinez Xi Jinping a cerut „să răspundem împreună la provocările globale și să lucrăm împreună pentru a promova stabilitatea și prosperitatea în lume”, în cadrul unei întâlniri cu Ursula von der Leyen și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, la Diaoyutai, vila de stat a guvernului din Beijing. „China și UE ar trebui să fie parteneri într-o cooperare reciproc avantajoasă” a adăugat el, subliniind importanța „încrederii politice” între cei doi parteneri.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Charles Michel a dat asigurări că UE dorește „o relație stabilă și reciproc avantajoasă cu China”. Dar „în mod natural, astăzi vom promova valorile noastre europene, inclusiv drepturile omului și democrația”, a spus el.

Summitul – prima întâlnire față în față după mai bine de patru ani – are loc într-un moment de reînnoire a schimburilor diplomatice între Bruxelles și Beijing, după pandemia Covid-19, care a izolat China de restul lumii. De câteva luni, mai mulți comisari europeni s-au deplasat în această țară pentru a reînnoi dialogul în persoană.

ADVERTISEMENT

Dezechilibru comercial uriaș

Dar există încă multe zone de divizare între UE și principalul său partener economic, de la deficitul comercial important la războiul din Ucraina, ambele fiind probabil în centrul discuțiilor. „Liderii europeni nu vor tolera un dezechilibru comercial pe termen lung”, a avertizat Ursula von der Leyen într-un interviu acordat marți la Bruxelles.

„Avem instrumente pentru a ne proteja piața”, a subliniat ea, exprimându-și totodată preferința pentru „soluții negociate”. Potrivit șefei executivului comunitar, deficitul comercial al Uniunii Europene cu China s-a dublat în doi ani, ajungând la un nivel record de 390 de miliarde de euro în 2022. Beijingul a replicat miercuri că politica de export a UE față de China, care include restricții la exportul de produse de înaltă tehnologie, nu are „nici un sens”, scrie Boursorama.

ADVERTISEMENT

În cadrul summitului, China va încerca „să-și protejeze imaginea de jucător global și să-i liniștească pe jucătorii europeni în legătură cu direcția pe care o ia economia chineză”, potrivit lui Grzegorz Stec, analist la centrul de reflecție Merics pentru China.

Italia s-a lecuit de „drumurile mătăsii”

În ajunul summitului UE-China, o sursă din guvernul Giorgia Meloni a declarat că Italia se retrage din acordul cu China privind Noile Drumuri ale Mătăsii. Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, declarase deja, înainte de a veni la putere la sfârșitul anului 2022, că aderarea țării sale la masivul program de investiții al Beijingului – descris de mulți drept un cal troian menit să obțină influență politică – a fost o „greșeală gravă”.

ADVERTISEMENT

„China se opune cu fermitate denigrării și slăbirii cooperării (în jurul) Noilor Drumuri ale Mătăsii și se opune confruntării și divizării”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unei ședințe periodice de informare.

Purtătorul de cuvânt nu a dorit să comenteze direct decizia Italiei, dar a subliniat că peste 150 de țări participă la acest proiect, lansat în 2013 la inițiativa președintelui Xi Jinping, ceea ce îl face „cea mai mare platformă de cooperare din lume”. El a reamintit că Italia a trimis reprezentanți la forumul Noilor Drumuri ale Mătăsii de la Beijing din octombrie, dovadă, în opinia sa, a „atractivității enorme” și a „influenței globale” a proiectului.

În 2019, Italia, care se zbate sub povara datoriei publice, a devenit singura țară din G7 care a participat la masivul program de investiții al Beijingului, descris de opozanții săi ca fiind un cal troian menit să obțină influență politică. Acest proiect ambițios în valoare de 2.000 de miliarde de dolari vizează îmbunătățirea legăturilor comerciale între Asia, Europa, Africa și dincolo de acestea prin construirea de porturi, căi ferate, aeroporturi și parcuri industriale. Acest program este, de asemenea, criticat la nivel internațional pentru datoria periculoasă pe care o plasează asupra țărilor sărace.

Nu există încredere

Războiul dintre Israel și Hamas și ofensiva rusă în Ucraina vor figura, de asemenea, pe ordinea de zi a discuțiilor. Beijingul a fost criticat în mod regulat de către Occident pe tema Ucrainei. Deși China solicită respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor – inclusiv a Ucrainei – nu a condamnat niciodată public agresiunea Moscovei. În octombrie, Vladimir Putin a fost, de asemenea, primit la Beijing de către  Xi, care a salutat „prietenia lor profundă”.

China încearcă să își dezvolte parteneriatele cu Rusia, în timp ce Europa este hotărâtă să sprijine Ucraina, pe care o consideră vitală pentru valorile sale. Prin urmare, o apropiere pare foarte puțin probabilă, având în vedere interesele contradictorii implicate.

Summitul UE-China va fi probabil diferit, anticipează analistul Nicholas Bequelin, care subliniază că Uniunea Europeană nu are „încredere” în Beijing. „Este puțin probabil ca vreuna dintre părți să obțină ceea ce își dorește de la cealaltă”, spune Bequelin, expert la Paul Tsai China Center, un think-tank.

„China și Europa sunt parteneri, nu rivali, iar interesele lor comune depășesc cu mult difergențele dintre ele”, a insistat săptămâna aceasta purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin. Tensiunile din jurul insulei autonome Taiwan se vor afla, de asemenea, în centrul discuțiilor.

În contextul negocierilor privind schimbările climatice din cadrul COP28 de la Dubai, liderii europeni intenționează, de asemenea, să determine China, cel mai mare producător mondial de gaze cu efect de seră, să își dubleze eforturile pe frontul climatic.  În cele din urmă, este probabil ca liderii europeni să ridice problema mașinilor electrice produse în China, care fac obiectul unei anchete a Comisiei Europene privind subvențiile considerate ilegale.

ADVERTISEMENT
Tags: