Life

Pasărea rară care a fost observată în România. Oamenii i-au făcut imediat poze

Pasărea rară care a fost observată în România i-a surprins pe mulți. Oamenii nu au ratat momentul și au făcut poze imediat.
31.10.2023 | 08:37
Pasarea rara care a fost observata in Romania Oamenii iau facut imediat poze
Pasărea rară care a fost observată în România. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Pasărea rară despre care vorbim a fost observată recent în România. Iar cei care au văzut-o nu au stat pe gânduri și au făcut poze imediat. Despre ce specie este vorba și ce are atât de deosebit?

Pasărea rară care a fost observată în România

Pasărea rară văzută recent în România este cufundarul polar. Aceasta a fost observată ultima oară la Sibiu, pe 29 octombrie anul acesta, iar cei care au avut ocazia să o vadă nu au ratat momentul și au surprins cufundarul polar în imagini.

ADVERTISEMENT

Cum arată cufundarul polar? Pasărea rară văzută recent în România este o specie de cufundar de talie medie. Are capul și ceafa de culoare gri uniform, iar spatele de culoare închisă, chiar spre negru.

De asemenea, cufundarul polar are și benzi transversibile albe, dar și o pată neagră pe gât, în partea ventrală. În funcție de anotimp, culoarea acestei păsări poate fi însă variată.

ADVERTISEMENT

Mai exact, în sezonul rece, benzile albe de pe spate dispar, iar la fel și pata neagră de pe gât. Pasărea rară observată în România are o greutate medie situată între 1300 și 3400 de grame, dar și o lungime a corpului de până la 63-75 de centimetri.

De ce este atât de rară această specie

De ce este cufundarul polar rar în România? În general, potrivit pasaridinromania.sor.ro, specia se cuibărește în peninsula Scandinavă, în Finlanda, ori în nordul Rusiei. În perioada rece însă, aceasta migrează către sud.

ADVERTISEMENT

Astfel, cufundarul polar poate fi văzut în România doar iarna, în grupuri mici, pe apele interioare din zona de costă a Mării Negre. În general însă, această pasăre preferă lacurile adânci, bogate în pește.

Pasărea rară surprinsă în România are o populație globală estimată de până la 275 000 – 1 500 000 de indivizi. De cealaltă parte, populația europeană ar fi undeva la 53 800 – 87 800 de perechi.

ADVERTISEMENT

Îngrijorător este faptul că această specie a fost clasificată ca ”risc crescut”. Mai exact, se pare că în Europa, tendința populațională este una descrescătoare. Degradarea habitatului este principalul motiv pentru care cufundarul polar nu se mai poate dezvolta ca acum ceva timp.

Zonele industriale s-au dezvoltat, iar intensificarea turismului afectează și el specia. În același timp, poluarea este la rândul ei o cauză, la care se mai adaugă și prinderea accidentală a cufundarului polar în plase de pescuit.

ADVERTISEMENT