News

Patriarhul Daniel cere salarii mai mari în biserici. Anunțul șefului BOR, după întâlnirea cu ministrul Muncii

Întâlnire BOR cu Ministrul Muncii. Patriarhul Daniel a solicitat pentru personalul neclerical salarii mai mari, la nivelul celui minim pe economie
10.04.2024 | 19:21
Patriarhul Daniel cere salarii mai mari in biserici Anuntul sefului BOR dupa intalnirea cu ministrul Muncii
Propunerea Patriarhului Daniel după întâlnirea cu reprezentanții din Guvern. Salarii mai mari pentru personalul neclerical. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a cerut la întrunirea reprezentanților religiilor cu oficialii guvernamentali să sporească salariile pentru personalul neclerical al bisericilor până la nivelul salariului minim pe economie.

Patriarhul Daniel cere salarii mai mari în biserici

Înaltpreasfințitul spune că așteaptă aplicarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 16/2024 pentru salarii mai mari, deoarece bisericile se confruntă cu venituri reduse, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

„Aşteptăm cu speranţă concretizarea creşterii sprijinului salarial pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie, prin aplicarea urgentă a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 16/2024 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, întrucât unităţile de cult cu venituri reduse întâmpină dificultăţi crescute în asigurarea fondurilor proprii necesare funcţionării”, a spus PF Daniel la întâlnirea care a avut loc la Muzeul Naţional de Artă al României, mai arată sursa citată.

Patriarhul BOR a solicitat, de asemenea, Guvernului să modifice legislația pentru a permite majorarea de la 30% la 40% a numărului de posturi clericale care beneficiază de sprijin din bugetul de stat la salarizare cu 80%.

ADVERTISEMENT

„Folosim această ocazie pentru a cere Guvernului României să completeze Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Capitolul III – Culte, lit. E, art.2 alin.4, astfel încât să se majoreze de la 30% la 40% procentul posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%, deoarece numărul unităţilor de cult aflate în această situaţie de insuficienţă a fondurilor necesare funcţionării este foarte mare, mai ales în mediul rural”, a spus Patriarhul.

Legea bugetului de stat din 2024 asigură dezvoltarea cultelor

Patriarhul a subliniat că atât Legea bugetului de stat pentru anul 2024, cât și alte reglementări cu impact financiar pozitiv asigură un mediu propice dezvoltării activităților bisericilor și în acest an.

ADVERTISEMENT

El a considerat propunerea de a desemna ziua de 16 mai ca Ziua Libertății Religioase în România drept “foarte potrivită” și “actuală”, amintind de semnarea Declarației cultelor religioase pentru integrarea României în Uniunea Europeană, care a avut loc în aceeași zi, la Snagov, în anul 2000.

La întâlnire au participat și ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, și secretarul de stat din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Teodora Preoteasa.

ADVERTISEMENT

Reacția Guvernului după solicitarea Patriarhului

Miercuri, premierul Marcel Ciolacu și delegații din guvernul român au participat la o discuție cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase recunoscute în România.

„Am convingerea că prin instituţiile abilitate, în mod deosebit Secretariatul de Stat pentru Culte, vom reuşi să diversificăm modalităţile prin care Guvernul va sprijini activităţile cultelor, împlinind astfel promisiunea făcută în octombrie 2023 de a valorifica într-o şi mai mare măsură potenţialul pe care cultele îl au în domeniul social-filantropic, medical şi educaţional. În plus, există oportunităţi concrete în accesarea de fonduri europene pentru proiecte comune în ceea ce priveşte asistenţa persoanelor dependente sau sprijinirea familiilor monoparentale sau vulnerabile”, a subliniat Marcel Ciolacu, conform comunicatului de presă al Guvernului.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut...
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe:...
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: Întotdeauna găsesc o cale
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin...
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de...
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion