News

Patriarhul Daniel va oficia slujba de sfințire a Aghiasmei Mari în pridvorul reședinței patriarhale

Patriarhia Română a anunțat programul liturgic a celebrării botezului lui Isus, momentul culminant fiind sfințirea Aghiasmei Mari de către patriarhul Daniel.
03.01.2024 | 17:34
Patriarhul Daniel va oficia slujba de sfintire a Aghiasmei Mari in pridvorul resedintei patriarhale
Patriarhul Daniel va oficia slujba de sfințire a Aghiasmei Mari/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române va oficia, sâmbătă, liturghia de sfințire a Aghiasmei Mari în pridvorul reședinței patriarhale, la capătul a două zile de evenimente liturgice, prilejuită de Bobotează, transmite agenția de știri Basilica.

Potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală, prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an, 2024, se vor desfășura conform următorului program:

ADVERTISEMENT

În ziua de vineri, 5 ianuarie 2024, va avea loc Sfințirea mare a apei, precum și îmbutelierea a 20.000 de sticle într-un spațiu special amenajat, fără accesul credincioșilor. De asemenea, vor fi pregătite 10.000 de pachete cu anafură.

În ziua de sâmbătă, 6 ianuarie 2024, începând cu ora 7:00, la Baldachinul Sfinților de lângă Catedrala Patriarhală, vor fi oferite credincioșilor prezenți sticle de 0,5 litri cu Aghiasmă Mare împreună cu pachete cu anafură.

ADVERTISEMENT

Între orele 09:30 – 11:30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală. Începând cu ora 12:00, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale, va fi săvârșită Slujba Sfințirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar apoi credincioșii prezenți la slujbă vor fi binecuvântați prin stropire cu această Aghiasmă.

În urmă cu două zile, Patriarhia a anunțat că anul 2024 va fi, în Biserica Ortodoxă Română, „Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor” şi „Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi”.

ADVERTISEMENT

Dacă anul trecut, 2023, în centrul preocupărilor noastre misionare și cultural-sociale a fost pastorația persoanelor vârstnice, este firesc ca anul acesta să extindem lucrarea noastră pastorală, intensificând tot mai mult, în cuvânt și faptă, pastorația și îngrijirea bolnavilor.

Într-o lume în care omul se închide tot mai mult în propria lui individualitate, văzându-se doar pe el și nevoile lui, Biserica se roagă pentru întreaga umanitate și în mod deosebit pentru cei ce suferă”, a afirmat patriarhul Daniel, în mesajul prilejuit de decizia Sfântului Sinod.

ADVERTISEMENT

În actul de proclamare a anului omagial și comemorativ 2024, Sinodul anunță nu doar intenția de a intensifica activitatea filantropică a BOR în instituțiile medicale pe care le administrează, ci și să întărească legăturile cu unitățile medicale de stat.

ADVERTISEMENT