News

Patru lideri militari ai Hamas, uciși de armata Israelului. Anunțul a fost făcut chiar de organizația palestiniană

Brigăzile Al-Qassam au anunțat, duminică, moartea a patru dintre liderii săi în cursul războiului cu Israelul, înaintea încheierii armistițiului în vigoare.
26.11.2023 | 17:14
Patru lideri militari ai Hamas ucisi de armata Israelului Anuntul a fost facut chiar de organizatia palestiniana
Hamas susține că 15.000 de civili au fost uciși de armata israeliană/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Aripa armată a mișcării palestiniene Hamas, Brigăzile Al-Qassam, a anunțat că patru dintre liderii săi au fost uciși în cursul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza, informează agențiile Reuters și AFP, preluat de către News.ro. Hamas anunță foarte rar decesele care survin printre liderii săi.

Liderul cel mai important care și-a pierdut viața în luptele cu Israelul este Ahmed Al-Ghandour, șeful Brigăzii de Nord din Fâşia Gaza și membru al Consiliului Militar al Hamas. Armata israeliană a încercat în mai multe rânduri să-l ucidă, iar doi dintre copiii lui Al-Ghandour au fost omorâți în aceste atacuri.

ADVERTISEMENT

Israelul l-a acuzat că a fost implicat într-un atac din 2006 la punctul de trecere a frontierei de la Kerem Shalom, situat în sudul extrem al Fâșiei Gaza. Autoritățile din Statele Unite l-au trecut pe lista oficială a teroriștilor în anul 2017.

Un alt lider militar important ucis de Tsahal, armata israeliană, este Aymam Siam, comandatul unităților de rachete ale Al-Qassam. „Jurăm în faţa lui Allah că ne vom continua drumul şi că sângele lor va fi o lumină pentru mujahedini şi un foc împotriva ocupanţilor”, se arată în comunicatul în care Hamas a anunțat moartea celor patru.

ADVERTISEMENT

Comunicările de acest gen sunt rare din partea Hamas, ultima datând de la jumătatea lunii octombrie când a fost anunțată uciderea lui Ayman Nofal, un comandant al Brigăzilor Al-Qsasam, într-un atac al armatei israeliene asupra taberei de refugiaţi Bureij.

Armata israeliană a confirmat uciderea lui Nofal despre care a susținut că „a desfăşurat numeroase atacuri împotriva Israelului”, „a supervizat confecţionarea de armament” şi „a luat parte la organizarea răpirii lui Gilad Shalit”, un militar israelian capturat de palestinieni în 2006 și eliberat după cinci ani.

ADVERTISEMENT

În cursul săptămânii trecute, un oficial militar israelian susținea că peste 50 de comandanți ai Hamas au fost uciși de la începerea războiului, precum și majoritatea comandanților de batalion, ceea ce ar fi redus considerabil capacitatea de luptă a organizației.

Pe de altă parte, reprezentantul Tsahal a refuzat să facă o estimare precisă a numărului de combatanți palestinieni uciși de la începutul ostilităților. „Nu 10.000 şi nu 1.000. Undeva între”, declara ofițerul din armata israeliană.

ADVERTISEMENT

Ambele tabere susțin că au fost înregistrate pierderi de vieți în rândul civililor, guvernul de la Tel Aviv estimând la 1.200 de persoane numărul victimelor atacului Hamas din 7 octombrie, pe când Hamas afirmă că 15.000 de civili palestinieni au fost uciși fie în urma bombardamentelor aeriene, fie în luptele duse de trupele terestre.

ADVERTISEMENT