News

Război în Israel. Schimbul de ostatici continuă și în a doua zi a armistițiului Video

Israelul a primit o nouă listă cu ostatici ce urmează să fie eliberați sâmbătă, iar președintele Biden spune că armistițiul ar putea fi extins
25.11.2023 | 09:45
Razboi in Israel Schimbul de ostatici continua si in a doua zi a armistitiului Video
Schimb de ostatici între Israel și Hamas. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Israelul a primit de la Hamas o listă cu ostaticii pe care intenționează să îi elibereze sâmbătă. Oficiali de securitate din cadrul IDF și Mossad, serviciul de informații israelian, analizează lista, a declarat biroul premierului. Familiile ostaticilor au fost notificate, a adăugat acesta.

Continuă schimbul de ostatici între Hamas și Israel

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a primit o listă cu ostaticii care urmează să fie eliberați sâmbătă de către Hamas – deși nu a precizat câți și cine sunt aceștia.

ADVERTISEMENT

Acest lucru are loc după ce vineri au fost eliberați 24 de ostatici din Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, după începerea unui armistițiu temporar de patru zile al luptelor. Aproximativ 50 de femei și copii deținuți de Hamas urmează să fie eliberați în timpul perioadei de armistițiu, care se așteaptă să dureze până luni.

Ca parte a acordului – mediat de Qatar – Israelul a eliberat 39 de femei, adolescenți și copii palestinieni, care erau deținuți în închisorile israeliene, acuzați de o serie de infracțiuni, de la aruncarea de pietre la tentative de crimă. Este de așteptat ca Israelul să elibereze 150 de prizonieri palestinieni în timpul celor patru zile de armistițiu.

ADVERTISEMENT

Vineri, în urma eliberării ostaticilor, un Joe Biden optimist a descris-o ca fiind “doar un început”, adăugând: “Până acum, a mers bine”.

Președintele american a declarat într-o conferință de presă: “Ne așteptăm ca mai mulți ostatici să fie eliberați mâine”. De asemenea, liderul de la Casa Albă a vorbit despre o posibilă prelungire a armistițiului, spunând: “Nu, nu, nu: cred că șansele sunt reale”.

ADVERTISEMENT

Israelul a declarat deja că va opri ofensiva asupra Fâșiei Gaza pentru o zi în plus pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberați de Hamas.

Cu toate acestea, Israel a promis în același timp că își va continua ofensiva asupra Fâșiei Gaza după încheierea armistițiului temporar. Vineri, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari, a declarat că armata israeliană își va finaliza pregătirile pentru “următoarea etapă” a conflictului.

ADVERTISEMENT

Emoții, odată cu eliberarea captivilor

“Nu a existat persoană care să nu plângă în cameră” atunci când cei cinci ostatici au fost reuniți cu familiile lor, a declarat asistenta șefă a Israelului, Dr. Shoshy Goldberg, în cadrul unei conferințe de presă la Centrul Medical Wolfson de lângă Tel Aviv.

Cele cinci femei în vârstă au fost primite într-un complex special pregătit pentru ele și familiile lor. Reuniunile ca un “eveniment foarte emoționant și emoționant”, a declarat Goldberg vineri.

Videoclipurile furnizate de spital au arătat oameni aplaudând în timp ce ambulanțele care transportau trei dintre femei le transportau dintr-un elicopter. “Le promit femeilor care se întorc și familiilor lor: Sunteți în sfârșit acasă, într-un loc sigur”, a declarat directorul general al Centrului Medical Wolfson, Dr. Anat Engel.

Palestinienii eliberați din închisorile israeliene au fost întâmpinați cu sărbători vineri seară, când s-au întors în orașele și satele lor natale din Ierusalim și Cisiordania. Treizeci și nouă de persoane au fost eliberate vineri, în cadrul acordului dintre Israel și Hamas, care a dus, de asemenea, la eliberarea a 24 de ostatici din Gaza și la începerea unui armistițiu de patru zile în enclavă.

Douăzeci și două de femei se numără printre persoanele eliberate, precum și două fete. De asemenea, au fost eliberați cincisprezece adolescenți cu vârsta de până la 18 ani, cel mai tânăr având 14 ani.

Unii dintre ei își ispășesc pedepsele pentru atacuri asupra israelienilor, în timp ce mulți alții sunt ținuți în detenție administrativă, o practică larg criticată, în urma căreia oamenii sunt reținuți fără a cunoaște acuzațiile care li se aduc și fără niciun proces legal.

Aseel El-Titi, un prizonier în vârstă de 23 de ani eliberat vineri, a declarat pentru CNN că a aflat abia în acea dimineață că va fi eliberat. Dar, a spus ea, bucuria ei a fost temperată de faptul că știa ce se întâmplă în Gaza.

“Bucuria noastră este incompletă. Există martiri din cauza situației din Gaza. Numărul martirilor din Gaza a devenit mai mare decât cel al prizonierilor [din închisorile israeliene]”, a declarat El-Titi. “În ciuda acestui fapt, poporul palestinian este neclintit, iar Hamas încearcă să elibereze toți prizonierii și să pună capăt ocupației”, a mai spus ea.

Wael Ahmad, un trecător la punctul de trecere Beitunia din Cisiordania ocupată, unde prizonierii au fost conduși după eliberare, a declarat că și lui i s-a părut greu să sărbătorească atunci când atât de mulți au fost uciși în Gaza.

“Această sărbătoare este greșită. Sunt sfâșiat în bucăți”, a spus acesta.

ADVERTISEMENT