În Japonia copiii știu să se alimenteze sănătos, iar asta datorită părinților și unităților de învățământ, care se folosesc de un concept filosofic, creat în 1896, de către farmacistul pioner Sagen Ishizuka, numit ”shokuiku”. În traducere în limba română, ”shokuiku” înseamnă ”mănâncă și crește”.
Tot în baza filozofiei ”shokuiku”, copiii japonezi descoperă de unde provine hrana lor de zi cu zi, cum le ajută organismul să funcționeze mai bine sau cum le afectează corpul, dar și mintea. Potrivit unor statistici ale UNICEF, în Japonia, doar unul din cinci copii se confruntă cu obezitatea.
O mamă a unei fetițe din Japonia a dezvăluit cum părinții din ”Țara Soarelui Răsare” reușesc să-i crească pe cei mici într-un mod cât mai armonios. Ei țin cont de patru reguli de la care nu se abat nicio clipă, astfel încât copiii să cunoască foarte bine echilibrul în viață.
Prima regulă este să implementeze cât mai rapid filozofia ”shokuiku”. Asta după ce și medicii încurajează mamele să le ofere copiilor un stil de masă ”ichiju-sansai”. Acesta este un meniu alcătuit dintr-un castron de orez și supă miso, asortat cu un alt fel de mâncare, compus din proteine și două legume, care pot fi alge sau ciuperci.
Și autoritățile japoneze susțin conceptul ”shokuiku”. Încă din 2005, s-a adoptat o lege în acest sens, tocmai pentru ca cei mici să conștientizeze importanța unui obicei alimentar sănătos. De altfel, la grădiniță copiii sunt puși să culeagă legume pentru a le consuma apoi la prânz, iar în școlile primare iau aminte despre cum se plantează legumele și cum cresc ele, până să ajungă în farfuriile lor.
O altă regulă este încurajarea copiilor să discute despre meniurile ”bento-box”. Totodată, în peste 95% din școlile primare și liceele japoneze mesele sunt stabilite de către specialiști în domeniul nutriției, aceștia punându-i la un moment dat pe elevi să testeze gustul unor produse.
”Profesoara de grădiniță a fiicei mele le cere elevilor să vorbească despre ce se află în cutiile bento ale celeilalte. Face ora prânzului plăcută, iar copiii se simt încurajați să încerce alimente noi – sau chiar să-și exprime antipatia față de anumite alimente – atunci când le găsesc în cutiile bento ale prietenilor lor”, a dezvăluit o mamă din Japonia, potrivit cnbc.com
Prin meniurile ”bento-box”, copiii primesc porții consistente de legume și fructe, în funcție de sezon, și livrate direct de producător. Cod la cuptor cu porumb dulce, bok choy servit cu supă minestrone și o cutie de lapte se regăsesc printre preparatele sănătoase ale celor mici.
Părinții japonezi le pregătesc copiilor doar alimente bogate în nutrienți și au grijă ca unele să fie congelate, astfel încât să li se simplifice gătitul de zi cu zi. În același timp, părinții din ”Țara Soarelui Răsare” nu au voie să pună la pachet copiilor chipsuri sau prăjituri.
”Când fiica mea a început grădinița, la început m-am luptat cu unele dintre regulile de la școală – fără gustări bogate în zahăr sau grăsimi, cum ar fi chipsuri și prăjituri sau cofeină”, a mai dezvăluit mama în cauză.
Copiii japonezi beau ceai în loc de suc sau băuturi acidulate. Părinții au grijă să le ofere ceai de orz sau smoothie-uri, astfel încât să le reducă din calorii. ”Este o alegere populară în rândul japonezilor de toate vârstele și o alternativă excelentă la ceaiurile dulci și la băuturile aromate cumpărate din magazin. De asemenea, vă ajută să reduceți aportul zilnic de calorii”, a mai transmis mama din Japonia.