News

Vaccinarea anti-Covid a copiilor de 5-11 ani. Valeriu Gheorghiță: ”Cel mai probabil serul va fi autorizat pe 26 noiembrie”

Valeriu Gheorghiță a spus că până pe data de 26 noiembrie s-ar putea finaliza toată procedura de aprobare, la nivel european, a vaccinului anti-Covid de la Pfizer și pentru copiii de 5-11 ani.
23.11.2021 | 16:05
Vaccinarea antiCovid a copiilor de 511 ani Valeriu Gheorghita Cel mai probabil serul va fi autorizat pe 26 noiembrie
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul, marți, în cadrul unei conferințe de presă. Medicul militar a precizat, mai exact, faptul că i s-a confirmat că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va autoriza serul de la Pfizer pentru categoria de vârstă 5-11 ani, pe data de 25 noiembrie, iar pe 26 noiembrie și Comisia Europeană va oferi o astfel de aprobare.

Drept urmare, minorii de 5-11 ani ar putea fi imunizați mai devreme decât era preconizat: mijlocul lunii decembrie.

ADVERTISEMENT

”Am confirmarea că pe 25 noiembrie Agenția Europeană a Medicamentului va face recomandarea de autorizare a vaccinului Pfizer pentru grupa de vârstă 5-11 ani, iar cel mai probabil pe data de 26 noiembrie, Comisia Europeană va autoriza acest vaccin pentru această grupă de vârstă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă în conferinţa de presă.

Și vaccinul anti-Covid de la Moderna ar putea fi autorizat pentru copiii de 6-11 ani în Decembrie

Medicul militar crede că la mijlocul lunii decembrie ar putea fi aprobat pentru administrare față de categoria 6-11 ani și vaccinul anti-Covid de la compania Moderna.

ADVERTISEMENT

”Cred că la mijlocul lunii decembrie și vaccinul de la compania Moderna va primi recomandarea de autorizare pentru grupa de vârsta 6-11 ani”, a mai adăugat Valeriu Gheorghiță.

Cum se vor vaccina împotriva Covid copiii de 5-11 ani

Minorii din această grupă de vârstă vor fi vaccinați cu dozaj mai mic, anume 10 micrograme. Acestea se vor administra tot în două doze, rapelul fiind necesar după 21 de zile.

ADVERTISEMENT

Copiii de 5-11 ani vor putea fi imunizați la medicul de familie, în centrele puse la dispoziție pentru întreaga populație sau în centre din unități medicale. Drept urmare, va trebui ca în fiecare centru de vaccinare să se menționeze dacă se poate administra serul și minorilor de  5-11 ani.

”Probabil că vom asocia către fiecare centru, pe hartă, un icon care să identifice această posibilitate, de administrare la copii, şi, de asemenea, centrul în sine va fi redenumit astfel încât pentru populaţie să fie uşor de identificat şi de efectuat programarea”, a mai spus medicul.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță a mai promis că va veni cu informații suplimentare despre cât de benefică este injectarea vaccinului de la Pfizer grupei de vârste menționate, tocmai pentru că înțelege ezitările părinților, conform spuselor sale. Valeriu Gheorghiță a făcut această clarificare după ce el a confirmat că au existat cazuri de miocardită în studiile clinice, iar mulți părinți și-au exprimat reținerea.

A scăzut numărul românilor vaccinați cu prima doză

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid în România a mai spus că numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, în ultimele 24 ore, a scăzut cu 15%.

”Dacă ne uităm la evoluţia vaccinărilor pe doza unu, în săptămâna 15-21 noiembrie în total au fost vaccinate 149.893 de persoane, cu aproximativ 15% mai puţin faţă de săptămâna anterioară, când fuseseră vaccinate aproximativ 175.647 de persoane”, a mai punctat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță a mai precizat că pentru a treia doză s-au prezentat la centrele de imunizare, în ultimele 24 de ore, 1.370.000 de români.

ADVERTISEMENT