Sport

Pe ce stadion se joacă finala Champions League, ediția 2023-2024. UEFA a făcut marele anunț

UEFA a făcut public numele stadionului care va găzdui finala Champions League din sezonul 2023-2024. Este pentru a opta oară când ultimul act se joacă pe această arenă.
20.06.2023 | 09:59
Pe ce stadion se joaca finala Champions League editia 20232024 UEFA a facut marele anunt
UEFA a anunțat numele stadionului care va găzdui finala Champions League din sezonul viitor. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Ediția cu numărul 69 a UEFA Champions League se apropie de start. Forul european a anunțat că finala din sezonul viitor a celei mai tari competiții europene se va disputa pe celebrul stadion Wembley. Este pentru a opta oară când ultimul act al întrecerii se dispută la Londra.

Pe ce stadion se joacă finala UEFA Champions League, ediția 2023-2024

Finala sezonului 2023-2024 din UEFA Champions League va fi găzduită de stadionul Wembley. Oficialii UEFA au făcut anunțul pe site-ul oficial. Este pentru a opta oară în istoria competiției, când meciul pentru trofeu se va desfășura pe celebra arenă.

ADVERTISEMENT

Totodată, este a treia oară când finala se joacă pe stadionul Wembley din momentul în care competiția și-a luat denumirea de „UEFA Champions League”, după finalele din 2011 și 2013. Stadionul Wembley a „suferit” transformări masive de-a lungul timpului.

Celebrele turnuri gemene au făcut spațiu unui arc emblematic care se desfășoară deasupra stadionului. Arena din Londra este în prezent una dintre cele mai moderne ale lumii. Stadionul are o capacitate de aproximativ 90.000 de locuri și găzduiește meciurile naționalei Angliei, dar și cele mai importante partide interne dintre cluburile britanice.

ADVERTISEMENT

Stadionul Wembley, record de finale UEFA Champions League

Finala UEFA Champions League, din sezonul 2023/2024, va fi cea de-a opta pe care arena din Londra o va găzdui. „Casa fotbalului” a fost gazda a șapte finale Cupa Campionilor Europeni/UEFA Champions League, mai mult decât orice alt stadion.

Prima finală a competiției pe Wembley a avut loc în anul 1963. AC Milan reușea să câștige trofeul împotriva Benficăi, scor 2-1. Naționala Angliei și-a desfășurat toate cele trei meciuri din grupa D de la Euro 2020 pe stadionul Wembley.

ADVERTISEMENT

Arena a purtat noroc naționalei feminine de fotbal a Angliei la Campionatul European de fotbal feminin din 2022. Echipa de fotbal feminin a Angliei a câștigat finala cu Germania pe stadionul Wembley, scor 2-1 după prelungiri, devenind pentru prima oară campioană europeană.

Finalele UEFA Champions League găzduite de stadionul Wembley

După triumful celor de la AC Milan, din 1963, stadionul Wembley a fost gazda finalei Champions League din 1968. Manchester United a reușit să devină prima echipă de fotbal din Anglia care pune mâna pe marele trofeu, după 4-1 cu Benfica.

ADVERTISEMENT

Trei ani mai târziu, în 1971, Ajax a devenit „Regina Europei” pe Wembley, grație victoriei cu Panathinaikos, scor 2-0. În 1978, o altă echipă britanică s-a impus în UEFA Champions League pe celebrul stadion Wembley.

Este vorba despre Liverpool, care a câștigat la limită, scor 1-0 împotriva celor de la Club Brugge. În 1992, Barcelona a triumfat pe Wembley, reușind să câștige primul trofeu Champions League, scor 1-0 cu Sampdoria după prelungiri.

În 2011, „catalanii” s-au impus în ultimul act tot pe Wembley împotriva lui Manchester United, scor 3-1. Ultima finală de pe Wembley a avut loc în urmă cu 10 ani, Bayern Munchen – Dortmund, scor 2-1.

ADVERTISEMENT
Tags: