News

Pe cine ar trimite românii la Cotroceni? Prezidențiabilul care are un avans major față de următorii clasați. Sondaj AtlasIntel

Mircea Geoană este prezidențiabilul care ar câștiga alegerile, dacă românii ar fi chemați la urne duminică, arată rezultatele unui sondaj AtlasIntel.
11.04.2024 | 21:10
Pe cine ar trimite romanii la Cotroceni Prezidentiabilul care are un avans major fata de urmatorii clasati Sondaj AtlasIntel
Pe cine ar alege românii președinte daca ar fi alegeri duminică Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană este cel mai bine clasat potențial candidat la alegerile prezidențiale din toamnă, indiferent dacă Marcel Ciolacu și/sau Nicolae Ciucă ar candida sau nu.

Pe cine ar trimite românii la Cotroceni?

Secretarul general adjunct al NATO s-ar clasa pe primul loc în toate scenariile măsurate, potrivit celui mai recent sondaj realizat de AtlasIntel, în exclusivitate pentru Digi24.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană e urmat de George Simion, Cătălin Drulă și Diana Șoșoacă. Liderii Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar strânge sub 10% din voturi.

Cercetările sociologice au fost realizate pe trei scenarii. Unul în care nu sunt măsurații liderii coaliției PSD-PNL, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, un scenariu în care este măsurat doar Marcel Ciolacu și un al treilea în care este măsurat și Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

În primul scenariu ar ajunge în turul doi actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, clasat pe primul loc cu 33,6% din preferințele alegătorilor și candidatul AUR, George Simion, clasat pe locul doi cu 11,8%.

În scenariul în care sunt măsurați atât liderul PSD, cât și președintele PNL, Marcel Ciolacu ar obține doar 9,6%, clasându-se pe locul cinci, iar Nicolae Ciucă obține 5%, ajungând pe locul 7. Confruntarea în turul doi s-ar da tot între Geoană (27%) și Simion (12,6%).

ADVERTISEMENT

Un al treilea scenariu este cel în care este măsurat doar liderul PSD Marcel Ciolacu, nu și cel al PNL, Nicolae Ciucă. În acest scenariu crește scorul lui Cătălin Drulă (13,6%), care ar intra în turul doi alături de Mircea Geoană (27,3%). De asemenea, scorul lui Marcel Ciolacu scade la 9,2%.

Conform sondajului, intenția de vot pentru alegerile prezidențiale este însoțită de date demografice care arată caracteristicile electoratului fiecărui posibil candidat.

ADVERTISEMENT

Marea majoritate a celor care și-au anulat votul la prezidențialele din 2019 ar vota de această dată cu Mircea Geoană, arată datele. Secretarul general adjunct adună voturi, aproape în mod egal de la votanții PSD, PNL și USR.

George Simion ar fi votat mai mult de cei care au ales-o în 2019 pe Viorica Dăncilă. Marcel Ciolacu, este preferat de electoratul PSD, dar nu ar fi votat aproape deloc de electoratul PNL, în timp ce Nicolae Ciucă ar strânge mai multe voturi de la cei care la parlamentarele din 2020 au votat cu PSD decât de la cei care au ales PNL.

Sondajul a fost realizat în perioada 5 aprilie – 9 aprilie pe un eșantion 1.764 respondenți, prin metoda ”recrutare digitală aleatorie” și are o marjă de eroare de +-2%.

ADVERTISEMENT