News

Pensii fără vechime în muncă. Unde se aplică măsura și cine sunt românii care pot beneficia de ea

Unul dintre statele Europei cu o mare comunitate de români a schimbat legislația muncii, iar de noile măsuri pot beneficia toți cei care locuiesc acolo de mai mult de zece ani.
26.08.2023 | 10:45
Pensii fara vechime in munca Unde se aplica masura si cine sunt romanii care pot beneficia de ea
Românii care au locuit zece ani în Spania pot beneficia de pensie, chiar dacă nu au contribuit la plata asigurărilor sociale / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Decizie surprinzătoare a autorităților dintr-un stat în care locuiesc și muncesc foarte mulți români. Noua lege îi poate afecta în mod direct.

Cine va putea beneficia de pensie fără contributivitate

Statul care revoluționează sistemul de pensii este Spania, acolo unde recentele modificări legislative aduc noutăți importante. Este vorba despre pensia necontributivă, care poate fi accesată de persoanele care au împlinit deja 65 de ani (vârsta pensionării), însă nu au cotizat suficient pentru a beneficia de pensia standard.

ADVERTISEMENT

Acest tip de venit se adresează lucrătorilor casnici, care nu au cotizat minim 15 ani și care, de acum, vor avea dreptul la pensie necontributivă.

Cât este pensia pentru lucrătorii casnici

În afară de vârsta obligatorie de pensionare (65 de ani), beneficiarul trebuie să mai îndeplinească și alte câteva condiții. De exemplu, el trebuie să fi locuit în Spania cel puțin 10 ani și să nu aibă un venit anual care să depășească 6.784,54 euro.

ADVERTISEMENT

De altfel, 6.784,54 euro este și suma anuală pe care beneficiarul o va primi din partea serviciului Imersio din Spania. Aceasta va fi împărțită în 14 plăți de câte 484,61 euro pe lună, care poate varia în funcție de numărul de persoane din gospodărie. Chiar și așa, indemnizația nu poate fi mai mică de 121,15 euro pe lună, potrivit romaniatv.net.

Vești bune și pentru românii care lucrează în Germania

Nu doar românii din Spania au motive de bucurie, ci și cei din Germania, țară în care lucrează peste 500.000 de conaționali (iar alți 200.000 de români lucrează ca sezonieri).

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu și Ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, au avut o întâlnire, cu scopul de a îmbunătăți situația muncitorilor care lucrează aici.

Ce planuri are Ministerul Muncii pentru lucrătorii români din străinătate

”Unul dintre obiective este acela de a îmbunătăți situația muncitorilor sezonieri români în Germania, iar în acest sens va fi realizată o foaie de parcurs comună.

ADVERTISEMENT

De asemenea, va fi intensificată campania de informare pentru românii care lucrează în Germania, astfel încât aceștia să își cunoască mult mai bine drepturile în raport cu angajatorii lor. 

Discuțiile au vizat și eforturile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale de a elabora o reformă adecvată a sistemului de asistență socială pentru ca persoanele vulnerabile să fie cât mai bine protejate. În acest sens se lucrează deja la o lege care în curând va fi pusă în transparență decizională, după care se va merge cu aceasta în Parlament”, a anunțat Ministerul Muncii, printr-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT
Tags:
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul...
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul care conduce România...”
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat...
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat să-şi oprească un strănut. Avertismentul medicilor
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și...
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și a reușit să se îmbogățească
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară,...
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară, la Timiş: "Oamenii vor fi mai fericiți"
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român....
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român. Suma a fost făcută publică
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe:...
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe: 'Mi-am dat seama că...'
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție...
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție – Returnare, transmite ReturRO
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce...
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce pensie incredibilă are actrița
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu...
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu am zis că accept, am zis că iert”
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit...
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit să oprească un protest față de primar
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte...
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte de eveniment: „I-am comandat pe un site și de patru ori mi-au trimis banii înapoi”