News

Pensii recalculate pentru milioane de români. Se întâmplă de la 1 septembrie și vor exista cazuri în care majorările vor fi chiar şi de 90%

Schimbări majore în sistemul de pensii. Recalcularea veniturilor pentru milioane de vârstnici vor veni chiar și cu majorări de 90%
04.03.2024 | 07:27
Pensii recalculate pentru milioane de romani Se intampla de la 1 septembrie si vor exista cazuri in care majorarile vor fi chiar si de 90
Reforma pensiilor în România. Majorările vor aduce venituri mai mari cu 90% pentru unii pensionari. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În perioada imediat următoare, toate pensiile din România urmează să fie reevaluate, în conformitate cu noile norme stabilite de lege. Autoritățile asigură că nicio pensie nu va fi redusă în urma acestui proces, iar unele vor aduce măriri substanțiale pentru pensionari.

Recalcularea pensiilor

Aprobarea acestor norme, care includ criteriile de acordare a pensiilor și determinarea stagiului de cotizare, reprezintă un pas important în procesul de implementare al noii legislații.

ADVERTISEMENT

Pentru prima dată în aceeași perioadă, se iau atât deciziile de majorare, cât și cele de recalculare a pensiilor. Declarându-și angajamentul față de acest proces, Marcel Ciolacu a subliniat că recalcularea pensiilor din sistemul public este un aspect esențial al noilor norme, asigurând că nicio pensie nu va fi diminuată ca urmare a aplicării noii legi.

În schimb, se va realiza o creștere echitabilă a pensiilor românilor, conform meritului. Începând cu luna septembrie 2024, noile pensii recalculate vor fi plătite, după majorarea cu 13,8% aplicată în ianuarie.

ADVERTISEMENT

„Recalculăm pensiile din sistemul public. Un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi. Dimpotrivă, creştem pensiile românilor în mod echitabil şi de această dată pe merit. Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate”, a spus Marcel Ciolacu.

Ce spune ministrul muncii despre majorare

Simona Bucura Oprescu, ministrul muncii, a adăugat că pentru fiecare român care a cotizat timp de peste 25 de ani se vor acorda puncte suplimentare la pensie.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru cei cu o cotizare de peste 30 de ani, punctele suplimentare vor fi de 0,75 pe an, iar pentru cei cu o cotizare de peste 35 de ani, vor fi acordate 1 punct pe an.  Acest proces de recalculare este așteptat de aproximativ 4,8 milioane de pensionari.

„Pentru fiecare român care a cotizat mai mult de 25 de ani vom avea puncte suplimentare la pensie. Pentru un român care a cotizat mai mult de 25 de ani vom avea 0,5 puncte de pensie pe an, pentru cel care pentru cel care a cotizat peste 30 ani 0,75, iar pentru cel care a cotizat peste 35 de ani 1 punct pe an”, potrivit ministrului muncii, Simona Bucura Oprescu.

ADVERTISEMENT

Care sunt modificările suplimentare în legea pensiilor

Legea aduce și alte modificări semnificative, precum acordarea pensiei pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei standard de pensionare și realizarea unui stagiu de cotizare de minimum 15 ani, excluzând studiile superioare, stagiul militar și sporurile pentru condiții de muncă dificile.

De asemenea, la calcularea pensiei se va ține cont de orele suplimentare, al 13-lea salariu sau premii. Femeile care au un copil se pot pensiona cu șase luni mai devreme, cu un an dacă au doi copii, iar acest beneficiu poate ajunge până la o deducere de 3 ani și 6 luni dacă au crescut 7 copii.

În prezent, casele de pensii se pregătesc să efectueze toate calculele necesare, astfel încât deciziile de recalculare să poată fi trimise pensionarilor în lunile mai-iunie. Implementarea noii legi a pensiilor este programată să înceapă din luna septembrie.

ADVERTISEMENT
Tags: