News

Noua Lege a Pensiilor. Guvernul a aprobat Normele de aplicare: „Nicio pensie nu scade”

Normele de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor au fost aprobate de Guvernul României. Anunțul premierului Marcel Ciolacu.
28.02.2024 | 17:47
Noua Lege a Pensiilor Guvernul a aprobat Normele de aplicare Nicio pensie nu scade
Marcel Ciolacu, despre noua Lege a Pensiilor. colaj Fanatik/ Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Noua Lege a Pensiilor intră în linie dreaptă, fiind aprobate Normele de aplicare pe baza cărora vor fi recalculate indemnizațiile din sistemul public. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Executivului, miercuri, 28 februarie.

Normele de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor, aprobate

Potrivit Ministerului Muncii, prin recalcularea pensiilor se dorește o implementare a echităţii, contributivităţii şi stabilităţii în sistemul muncii. De asemenea, nicio pensie nu va scădea în urma aplicării noii legi.

ADVERTISEMENT

În urma recalculării din luna septembrie, seniorii vor primi mai mulți bani. Va fi pentru a doua oară în acest an când pensiile vor crește, după ce în ianuarie 2024 toate indemnizațiile au fost majorate cu 13,8 la sută.

Astfel, punctul de pensie a ajuns de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. Miercuri, 28 februarie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în ședința de Guvern, că sunt aprobate normele de aplicare ale Legii pensiilor.

ADVERTISEMENT

„Un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi. Dimpotrivă, creștem pensiile românilor în mod echitabil, pe merit! Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie 2024, iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate”, a transmis premierul.

„Pentru muncă egală şi contribuţii egale, pensia va fi egală”

De altfel, ministrul Muncii spunea, în urmă cu câteva zile, că fiecare pensie va fi recalculată, dosarele fiind analizate de Casele Teritoriale de Pensii. Simona Bucura Oprescu preciza că românii nu vor fi puși pe drumuri pentru a oferi informații reprezentanților Caselor de Pensii.

ADVERTISEMENT

Toate informațiile vor fi incluse într-o bază de date electronică. Până la finalul lunii august, fiecare român pensionar va fi informat cu privire la decizia pensiilor recalculate și va ști valoarea acestora.

„Reforma sistemului de pensii asigură sustenabilitatea şi aduce echitate pentru pensionari şi viitorii pensionari. Pentru muncă egală şi contribuţii egale, pensia va fi egală.

ADVERTISEMENT

Stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute de noua Lege a pensiilor are drept rezultat corectarea inechităţilor sistemului public de pensii”, a transmis ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, potrivit news.ro.

 

 

ADVERTISEMENT