News

Anunț important pentru pensionari. Ce document trebuie dus la Casa de Pensii după primirea deciziei de recalculare

Modificări importante vor apărea în recalcularea pensiilor. Cine sunt cei vizați și ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor
22.02.2024 | 00:08
Anunt important pentru pensionari Ce document trebuie dus la Casa de Pensii dupa primirea deciziei de recalculare
Recalcularea pensiilor în România. Ce document trebuie să prezinte pensionarii în 2024. Sursa foto: Colaj Fanatik / Facebook / CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Pensionarii vor fi chemați să se prezinte cu un anumit document la sediile Caselor de Pensii, după recalcularea din luna septembrie. Noi directive se vor impune după această reconfigurare, potrivit lui Marius Budăi, fostul ministru al muncii.

Ce documente trebuie să prezinte pensionarii

Conform afirmațiilor fostului ministru al Muncii, cei vizați sunt cei cărora li se solicită documente suplimentare referitoare la sporuri și acord global. Importanța acestor documente este esențială pentru un calcul precis al pensiilor, iar cei implicați sunt îndemnați să acționeze prompt și să le depună la Casa de Pensii.

ADVERTISEMENT

Marius Budăi a spus pentru Antena 3 CNN că recalculările vor fi efectuate pentru toți pensionarii, fără necesitatea prezenței lor la Casa de Pensii, cu excepția cazurilor menționate anterior.

„Aceste componente se află deja la dosarele cetățenilor români, pentru că au făcut parte componentă din dosar. Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent, care nu făceau parte din Anexa 15, care nu făceau parte din legea 263, nu erau cu caracter permanent și nu erau luate în calcul, dar acele adeverințe sunt depuse acolo.

ADVERTISEMENT

Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global, doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global, a lucrat în acord global și are documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Ce spune actualul ministru al muncii, Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura Oprescu a declarat la România TV că peste 95% dintre dosarele de pensie au fost deja supuse reevaluării, iar eforturile sunt concentrate acum asupra analizei situațiilor mai complexe.

ADVERTISEMENT

„Avem peste 95% dintre dosare reevaluate, iar acum ne concentrăm pe dosarele mai complexe. Obiectivul nostru este să finalizăm cât mai rapid posibil, pentru a putea trece la recalcularea pensiilor într-un mod eficient” a declarat ministrul muncii pentru România TV.

Când vor fi recalculate pensiile românilor

După cum a spus și Simona Bucura Oprescu, până în prezent, peste 95% dintre dosarele de pensie au fost digitalizate, iar cetățenii români vor primi deciziile de recalculare în intervalul mai-august. Noile pensii vor intra în vigoare din luna septembrie.

ADVERTISEMENT

Estimările arată că aproximativ 3 milioane de români se încadrează în categoria celor care ar primi o a doua majorare, în timp ce aproximativ 1,6 milioane de români vor fi supuși unei indexări de 13,8%.

Astfel, cei care nu sunt eligibili pentru a doua majorare ar putea beneficia de creșteri mai mici în următorii ani, deoarece prin indexarea cu rata inflației din România se va aplica la procentul recalculat.

ADVERTISEMENT
Tags: