News

Pensiile care primesc compensare de 90% pentru medicamente. De când a intrat în vigoare decizia

Pensiile din România pentru care se acordă o compensare de 90% pentru medicamente. Când a intrat în vigoare această decizie.
21.03.2024 | 20:46
Pensiile care primesc compensare de 90 pentru medicamente De cand a intrat in vigoare decizia
CNAS anunță care sunt pensiile ce primesc compensare de 90% pentru medicamente. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru milioane de vârstnici din România: pensiile din țara noastră pentru care se acordă o compensare de 90% la medicamente. Când a intrat în vigoare decizia.

CNAS anunță care sunt pensiile ce primesc compensare de 90% pentru medicamente

Încă de la finalul anului trecut, Guvernul anunța că în România va crește numărul pensionarilor care vor primi medicamente compensate în proporție de 90%. În decembrie 2023, premierul a menționat că beneficiarii acestei facilități sunt bătrânii cu pensii mici, ”pentru care aceste medicamente sunt cu adevărat vitale”.

ADVERTISEMENT

Pe 21 decembrie, Guvernul aproba un proiect privind extinderea programului de compensare cu 90% a preţului medicamentelor pentru pensionari. Astfel, de la 1 ianuarie, de această facilitate beneficiază pensionarii cu venituri de până la 1.830 lei pe lună. Anterior, pragul era de 1.608 lei pe lună.

Din datele oficiale, în perioada ianuarie – septembrie a anului trecut au fost eliberate peste 2 milioane de rețete pentru circa 400.000 de pensionari. ”A fost aprobată o hotărâre care e menită să susţină accesul cât mai multor pensionari la medicamente. Guvernul a decis majorarea plafonului de venituri până la care pensionarii pot beneficia de compensarea cu 90% a medicamentelor.

ADVERTISEMENT

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, vor beneficia de compensarea cu 90% a medicamentelor pensionarii cu venituri de până la 1.830 lei pe lună, comparativ cu pragul de 1.608 lei pe lună din prezent”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în decembrie 2023.

Lista cu medicamentele compensate

Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) a prezentat, pe site-ul oficial, un ghid în care explică modul de compensare al medicamentelor. Seniorii din țară beneficiază de medicamente compensate cu 90% dacă au nevoie de medicamente din sublista B și nu au pensie mai mare de 1.830 de lei.

ADVERTISEMENT

Toate aceste informații sunt prezentate într-un ghid prezentat de Casa națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Compensarea începe de la 20% și ajunge la 100% după cum urmează:

  • 90% pentru medicamentele din sublista A;
  • 50% pentru medicamentele din sublista B;
  • 100% pentru medicamentele din sublista C;
  • 20% pentru medicamentele din sublista D;
  • 50% sau 100% pentru medicamentele din sublista E. Se acordă în funcție de segmentele populaționale cărora li se adresează aceste medicamente.
ADVERTISEMENT

Conform legii, copiii, gravidele, precum și tinerii între 18 și 26 de ani care sunt elevi, studenți sau ucenici, beneficiază și ei de gratuitate pentru anumite medicamente. Lista actualizată, din acest an, se poate consulta AICI.

ADVERTISEMENT
Tags: