News

Pensiile foștilor deputați și senatori, salvate definitiv de CCR. Ce mai poate face Parlamentul

CCR a decis să salveze pensiile foștilor parlamentari, o decizie previzibilă ținând cont de recenta jurisprudență a Curții, însă hotărârea are anumite nuanțe.
29.11.2023 | 15:13
Pensiile fostilor deputati si senatori salvate definitiv de CCR Ce mai poate face Parlamentul
Pensiile parlamentarilor vor fi repuse în plată prin decizia CCR/ Foto: Inquam Photos; Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Judecătorii Curții Constituționale au declarat că eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari este neconstituțională, ceea ce nu surprinde ținând seama că actualii membri ai CCR au blocat în acest an și eliminarea pensiilor speciale ale altor categorii de privilegiați. Totuși, Parlamentului i se lase pârghia ca, pe viitor, să limiteze numărul de beneficiari de pensii speciale pentru deputați și senatori.

O veste proastă pentru viitorii parlamentari

Pe finalul primei sesiuni parlamentare din acest an, Parlamentul a adoptat Legea 192/2023 prin care era abrogat capitolul XI din Statutul deputaților și senatorilor care reglementa acordarea indemnizațiilor pentru limită de vârstă, numele oficial al pensiilor speciale pentru limită de vârstă.

ADVERTISEMENT

Prin decizia de marți a CCR s-a stabilit că articolul I al legii, care prevedea abolirea acestor pensii, este constituțional doar în măsura în care nu se aplică deputaților și senatorilor care au cel puțin un mandat complet anterior intrării în vigoare a legii. Articolul II, care stipulează că plata pensiilor încetează, a fost declarat neconstituțional, astfel că intact a rămas doar ultimul articol, III, care prevede doar o chestiune legislativă, anume republicarea Statutului deputaților și senatorilor, fără capitolul abrogat.

Indemnizația pentru limită de vârstă, până la abrogarea sa, era un drept legal acordat deputaților și senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet, la data împlinirii vârstei de pensionare. Având în vedere că această indemnizație se acorda, potrivit legii, în considerarea exercitării unui mandat parlamentar complet, Curtea a reținut că principiul securității juridice protejează dreptul legal al deputaților și senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet până la intrarea în vigoare a Legii nr.192/2023 la indemnizația pentru limită de vârstă, indiferent dacă a fost sau nu pusă în plată”, se spune în comunicatul CCR.

ADVERTISEMENT

Aceste considerente precum și faptul că judecătorii de contencios constituțional nu au declarat legea neconstituțională în ansamblul ei lasă Parlamentului pârghia ca, pe viitor parlamentarii să nu mai aibă pensii speciale. Astfel, Legislativul nu are nicio opreliște să modifice legea astfel încât să precizeze negru pe alb că actualii parlamentari aflați la primul mandat, precum și viitorii parlamentari nu vor mai primi pensii. „Parlamentul are competența constituțională de a elimina pentru viitor indemnizația pentru limită de vârstă”, a precizat, limpede, Curtea Constituțională.

În schimb, rămân intangibile pensiile primite deja de foștii parlamentari, înainte ca Legea 192/2023 să le anuleze. Mai există o categorie de parlamentari care își păstrează pensiile. Este vorba de parlamentarii care au un mandat complet, nu au fost realeși, dar nici nu au ajuns la vârsta pensionării. Deși sunt încă activi profesional, o lege adoptată de Parlament care să abroge pensiile speciale nu-i va putea viza și pe ei deoarece au deja mandatul complet făcută înainte de legea de abrogare.

ADVERTISEMENT

Hotărârea CCR prin care pensiile foștilor parlamentari au fost puse la adăpost era previzibilă ținând seama că Decizia 467/2023 a justificat menținerea celorlalte categorii de pensii speciale. Hotărârea de marți reia în esență argumentele acestei decizii luate în acest an.

Prin retragerea și eliminarea normativă a indemnizației pentru limită de vârstă în privința acestor destinatari ai dreptului legal, a fost afectată integritatea şi substanța unui drept legal dobândit în considerarea mandatului deja exercitat și s-a creat o insecuritate juridică vădită, încălcându-se componenta de neretroactivitate a securității juridice. Evenimente viitoare şi incerte – de natură normativă – nu pot afecta nici dreptul care a fost dobândit şi care a intrat în sfera patrimonială a persoanei”, se spune în comunicatul de marți.

ADVERTISEMENT

CCR, protectoarea castelor privilegiate ale statului

Ca și în cazul celorlalte pensii speciale, cu excepția celor ale magistraților, a existat o situație în care pensiile parlamentarilor au fost abrogate cu succes, anume Legea 119/2010 adoptată în timpul guvernării Boc. Atunci nu s-a făcut o lege separată pentru parlamentari, toate pensiile speciale fiind abrogate în bloc printr-o lege foarte simplă, a cărei prevedere esențială era că toate pensiile de serviciu se transformă în pensii calculate pe principiul contributivității.

Pe data intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii, stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în înţelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale”, prevedere urmată de enumerarea tuturor tipurilor de pensii vizate de schimbare.

Legea din 2010 a fost atacată și ea la CCR, însă membrii de atunci au Curții au respins sesizarea de neconstituționalitate. Unul dintre argumente a fost că o pensie specială are două componente: una contributivă, bazată pe contribuțiile de asigurări sociale plătite de angajat în timpul activității profesionale și care este protejată de dreptul la pensie garantat de Constituție, și una care este suportată de către bugetul de stat, a cărei existență sau cuantum depinde de politicile guvernamentale.

De asemenea, Curtea constatat că anularea sau modificarea pensiilor speciale trebuie să aibă o justificare rațională și obiectivă, condiție pe care Legea 119/2010 o respecta: „necesitatea reformării sistemului de pensii, reechilibrarea sa, eliminarea inechităţilor existente în sistem şi, nu în ultimul rând, situaţia de criză economică şi financiară cu care se confruntă statul, deci atât bugetul de stat, cât şi cel al asigurărilor sociale de stat.” De asemenea, CCR constata că legea nu este retroactivă, deoarece eliminarea pensiilor speciale se aplică doar pentru viitor, fără ca beneficiarii de până atunci să fie nevoiți să dea înapoi banii primiți în trecut.

După 13 ani, CCR și-a renegat propria jurisprudență, afirmând prin Decizia 467/2023 că, odată câștigat, un drept nu poate fi anulat. „Succesivitatea lunară a cuantumului pensiei nu poate fi calificată ca fiind o chestiune pendinte, în virtutea căreia statul să se prevaleze de a adopta reglementări de natură să reașeze modul de calcul al pensiei, ci un drept dobândit în urma consolidării definitive a raportului juridic dintre stat și beneficiar. Ca atare, drepturile legal câştigate anterior din actul pensionării nu pot fi afectate”, se arăta în Decizia 467/2023.

Aceeași decizie menționa că statul român nu se mai confruntă cu o criză economică precum cea din 2010 care să justifice eliminarea pensiilor speciale, în schimb CCR ignora în 2023 argumente care erau la fel de actuale ca în 2010: „necesitatea reformării sistemului de pensii, reechilibrarea sa, eliminarea inechităţilor existente în sistem.

ADVERTISEMENT