News

Parlamentarii își recuperează pensiile speciale. CCR a decis ca legea să se aplice după următoarele alegeri

CCR a decis ca legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor să se aplice doar viitorilor aleşi, cei în funcţie urmând să beneficieze în continuare de privilegii.
28.11.2023 | 18:30
Parlamentarii isi recupereaza pensiile speciale CCR a decis ca legea sa se aplice dupa urmatoarele alegeri
Parlamentarii îşi vor primi retroactiv pensiile speciale suspendate în vară, după adoptarea legii Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Judecătorii CCR au decis marţi că legea care viza eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor se va aplica din viitoarea legislatură, iar foştii aleşi şi care sunt în prezent în funcţie vor primi în continuare pensii speciale, pe principiul că nu pot fi deposedaţi de un drept câştigat.

Parlamentarii îşi vor primi înapoi pensiile speciale a căror plată le-a fost suspendată în vară

În esenţă, judecătorii CCR au constatat că, indemnizaţia pentru limita de vârstă, până la abrogarea sa, era un drept legal acordat deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet, la data împlinirii vârstei de pensionare, iar prin retragerea şi eliminarea sa fost afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii au admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. I din Legea 192/2023 pentru abrogarea capitolului XI din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică deputaţilor/senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet anterior intrării în vigoare a Legii 192/2023.

“În esenţă, Curtea a reţinut că abrogarea dispoziţiilor legale care instituiau indemnizaţia pentru limita de vârstă acordată deputaţilor şi senatorilor s-a realizat în baza marjei de apreciere de care dispune Parlamentul în privinţa stabilirii drepturilor aferente statutului acestora.

ADVERTISEMENT

Parlamentul are competenţa constituţională de a elimina pentru viitor indemnizaţia pentru limita de vârstă. Prin urmare, Curtea a stabilit că art. 69 din Constituţie referitor la mandatul reprezentativ al deputaţilor şi senatorilor nu a fost încălcat”, se arată în comunicatul CCR.

De asemenea, Curtea Constituţională a mai precizat că indemnizaţia pentru limita de vârstă, până la abrogarea sa, era un drept legal acordat deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet, la data împlinirii vârstei de pensionare.

ADVERTISEMENT

“Având în vedere că această indemnizaţie se acordă, potrivit legii, în considerarea exercitării unui mandat parlamentar complet, Curtea a reţinut că principiul securităţii juridice protejează dreptul legal al deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet până la intrarea în vigoare a Legii 192/2023 la indemnizaţia pentru limita de vârstă, indiferent dacă a fost sau nu pusă în plată.

Prin retragerea şi eliminarea normativă a indemnizaţiei pentru limita de vârstă în privinţa acestor destinatari ai dreptului legal a fost afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit în considerarea mandatului deja exercitat şi s-a creat o insecuritate juridică vădită, încălcându-se componenta de neretroactivitate a securităţii juridice.

ADVERTISEMENT

Evenimente viitoare şi incerte – de natură normativă – nu pot afecta nici dreptul care a fost dobândit şi care a intrat în sfera patrimonială a persoanei şi nici efectele deja epuizate ale unui act – exercitarea cel puţin a unui mandat reprezentativ”, au mai transmis judecătorii CCR.

ADVERTISEMENT