News

Pensiile parlamentarilor europeni, administrate de un fond care a investit indemnizațiile în industria armelor

Fondul responsabil de administrarea pensiilor parlamentarilor europeni ar fi investit indemnizațiile în multe industrii controversate.
10.01.2023 | 23:50
Pensiile parlamentarilor europeni administrate de un fond care a investit indemnizatiile in industria armelor
Pensiile europarlamentarilor, investite în armament. Foto: Europa.eu
ADVERTISEMENT

În teorie, indemnizațiile lunare acordate parlamentarilor europeni ar fi fost destinate plății rechizitelor de birou, însă au fost folosite pentru a fi cumpărate acțiuni în diverse industrii controversate.

Banii de pensii ai europarlamentarilor au fost investiți în arme

Printre acestea se numără industria armelor, tutunului, dar și a mineritului sau a combustibililor fosili. Zeci de mii de acțiuni au fost cumpărate inclusiv într-o industrie a armelor din SUA care producea muniții cu dispersie, interzisă din 2008 în UE.

ADVERTISEMENT

Munițiile cu dispersie sunt alcătuite din mai multe bombe explozive care acoperă o zonă largă și pot ucide civili chiar și după mai multe săptămâni. Pe lista producătorilor se numără Raytheon, Honeywell International și Textron Inc.

Sistemul de pensii facultative al Parlamentului European nu a avut nicio problemă în a investi în toate trei, conform Realitatea.

ADVERTISEMENT

În 2008, 14.900 de acțiuni erau deținute la Raytheon, cu o valoare de 547.000 de dolari, în timp ce la Honeywell International erau deținute 27.000 acțiuni în valoare de 637.000 de dolari și 7.600 de acțiuni la Textron Inc, cu o valoare de 370.000 de dolari. Ultima companie a oprit producția acestor muniții în 2016, după ce au apărut dovezi că Arabia Saudită a folosit aceste arme în Yemen, împotriva populației civile.

Americanii au folosit la scară largă muniția produsă de HoneyWell International în războiul din Irak din 1990, în timpul operațiunii Desert Storm. Potrivit datelor oficiale, 60% dintre victimele acestor muniții au sub 15 ani. Raytheon și Honeywell nu mai fabrică astfel de bombe.

ADVERTISEMENT

Conform primelor estimări, fondul de pensii al Parlamentului European va intra în faliment în 2024, având nevoie de 400 de milioane de euro pentru salvarea sa. Eurodeputații care supraveghează bugetele încearcă să găsească o soluție pentru a evita acest colaps, menționează sursa citată.

“Este o rușine. Cred că cea mai mare întrebare este ce se întâmplă cu deficitul fondului. Vor fi aruncați bani suplimentari din partea contribuabililor în această situație? Cred că nici un cent nu ar trebui să intre în asta”, a declarat eurodeputatul german Daniel Freund.

ADVERTISEMENT

Înființat în 1990 și disponibil deputaților europeni până în 2009, fondul de pensii voluntar e falimentar din cauza numărului prea mare de pensionari, din rândul politicienilor europeni.

“Fondul de pensii facultative este o asociație non-profit guvernată de legislația luxemburgheză. Este o terță parte distinctă de Parlamentul European care, prin urmare, nu poate comenta elementele solicitate”, a explicat un purtător de cuvânt al Parlamentului European.

Eurodeputații au cotizat la fond timp de doi ani fiecare pentru a avea o pensie. Pentru fiecare 1.000 de euro plătiți de fond, Parlamentul UE a plătit 2.000 de euro. Lipsa de transparență e totală în această chestiune, astfel că fondul a investit fără să fie monitorizat inclusiv în companii de tutun, minerit sau produse farmaceutice importante.

ADVERTISEMENT
Tags: