News

Parlamentul European a ridicat imunitatea a doi eurodeputați în cazul de corupție Qatargate

Parlamentul European a decis să ridice imunitatea a doi eurodeputați implicați direct în ancheta de corupție Qatargate care zdruncină Europa.
02.01.2023 | 20:57
Parlamentul European a ridicat imunitatea a doi eurodeputati in cazul de coruptie Qatargate
Eva Kaili, cap de afiș în dosarul corupției Qatargate. Foto: open.online
ADVERTISEMENT

Parlamentul European a transmis că a inițiat procedura de urgență, la cererea justiției din Belgia, prin care va fi ridicată imunitatea eurodeputaților care sunt anchetați că ar fi primit mită din Qatar.

Parlamentul European a ridicat imunitatea a doi eurodeputați

Potrivit AFP, cei doi eurodeputați sunt italianul Cozzolino și belgianul Marc Tarabella, membri ai grupului social-democraților europeni.

ADVERTISEMENT

Răspunzând unei solicitări a autorităţilor judiciare belgiene, am lansat o procedură pentru ridicarea imunităţii a doi membri ai Parlamentului (European). Nu va exista nicio impunitate, absolut niciuna”, a transmis pe Twitter preşedinta PE, Roberta Metsola.

Metsola a cerut ajutorul ”tuturor serviciilor și comisiilor să acorde prioritate acestei proceduri, în vederea încheierii ei pe 13 februarie”, când va începe a doua sesiune plenară din 2023 a Parlamentului European.

ADVERTISEMENT

Prima sesiune va fi în perioada 16-19 ianuarie, însă mecanismele birocratice nu ar permite finalizarea acesteia atunci, fiind nevoie de noi discuții și proceduri în sesiunea din februarie.

Dosarul de corupție Qatargate are în centru atenției mai mulți actuali și foști oficiali sau funcționari europeni, care ar fi primit mită via Qatar sau Maroc, pentru a influența decizii ale UE care influențau în mod direct și benefic interesele Qatarului.

ADVERTISEMENT

Cea mai cunoscută pe această listă a corupției e socialista din Grecia Eva Kaili, demisă din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European, precum și soțului său italianul Francesco Giorgi, care e asistent europarlamentar al lui Andrea Cozzolino.

Cei doi, Kaili și Giorgi, se află momentan în arest preventiv în Belgia, la fel ca și fostul eurodeputat socialist italian Pier-Antonio Panzeri, precum și Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unui ONG cunoscut.

ADVERTISEMENT

Avocatul Evei Kaili a negat cu vehemență că aceasta ar fi vinovată în acest caz.  ”Poziția ei este că este nevinovată, pot să vă spun asta. Nu are nimic de-a face cu finanțarea din Qatar, nimic, în mod explicit și fără echivoc. Aceasta este poziția ei. Nu a întreprins nicio activitate comercială în viața ei”, a declarat avocatul Michalis Dimitrakopoulos, cel care o reprezintă pe Kaili.

ADVERTISEMENT