News

Pensiile private din Pilonul II s-ar putea mări. Cu cât crește contribuția

Vești importante pentru pensionari. Pensiile private din Pilonul II s-ar putea mări din viitor, dar la fel se va întâmpla și cu contribuția. Explicații de la ministrul muncii și ministrul proiectelor europene.
22.01.2022 | 00:03
Pensiile private din Pilonul II sar putea mari Cu cat creste contributia
ADVERTISEMENT

Pensiile private din Pilonul II ar putea crește în viitor, iar în 2024 angajații ar putea să plătească 4,75% din salariu pentru acestea, în timp ce acum contribuția este de 3,7%. Totuși, foarte important de precizat este că majorarea ar putea fi făcută în rate sau dintr-o dată.

Pensiile private din Pilonul II ar putea crește

Această măsură face parte din reforma întregului sistem de pensii, pe care România s-a angajat în fața Comisiei Europene că o va face.

ADVERTISEMENT

Totuși, Guvernul mai are timp până la finalul martie să decidă felul în care vor crește contribuțiile pentru Pilonul II de pensii.

Referitor la acest subiect, ministrul muncii a spus că acest lucru va începe din luna ianuarie anului 2024, dar a ținut să precizeze că o decizie clară în acest sens nu a fost încă luată.

ADVERTISEMENT

„Începând din ianuarie 2024, până atunci anunţăm, aşa e asumarea, nu a fost luată o decizie”, a spus Marius Budăi, ministrul muncii.

Pe de altă parte, există acum discuții legate de reglementarea pensiilor, între plata integrală sau cea eșalonată.

ADVERTISEMENT

Ministrul proiectelor europene, declarații despre pensii și Pilonul II

Despre acest subiect a vorbit și ministrul Dan Vîlceanu, care a precizat că este o problemă deosebit de importantă și este asumată prin Planul Național De Redresare Și Reziliență.

Ministrul proiectelor europene a precizat că o lege prin care românii care au contribuit la Pilonul II să nu fie lăsați să își acceseze banii ar fi neconstituţională.

ADVERTISEMENT

”Cred că ar fi şi neconstituţional să faci o lege în care să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate.

Acolo sunt banii tăi, acel sistem de la Pilonul II nu funcţionează ca Pilonul I de pensii, cu acea solidaritate între generaţii. Acolo banii sunt în cont şi sunt ai tăi”, a precizat acesta, la Digi24.

Totodată, el a dat asigurări că Pilonul II va fi consolidat, iar contribuția va crește.

”Există angajamentul că vom consolida Pilonul II şi vom creşte contribuţia, dar nu există ceva prevăzut în PNRR prin care să se interzică unui cetăţean, de altfel, ar fi şi nelegal, să interzici cuiva să aibă acces la propria proprietate”, a mai declarat ministrul.

ADVERTISEMENT
Tags: