News

Percheziții la un clan celebru din România. Interlopii au cerut fonduri europene pentru a face livezi ecologice

Percheziții la un clan celebru din România, desfășurate în două județe. Interlopii sunt cercetați într-un dosar de fraudă cu fonduri europene.
08.06.2023 | 12:00
Perchezitii la un clan celebru din Romania Interlopii au cerut fonduri europene pentru a face livezi ecologice
Percheziții la un clan celebru din România. Colaj Fanatik.ro/ Sursa foto: Facebook/Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Percheziții la un clan celebru din România. Mai mulți interlopi ar fi cercetați într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Este vorba despre familia Cârpaci, iar descinderile DNA au loc în Timiș și Caraș Severin.

Interlopii ar fi cerut fonduri europene pentru a face livezi ecologice, potrivit presei locale. Express de Banat notează că mai multe persoane care fac parte din clan au pus bazele unor firme și au obținut circa jumătate de milion de euro. Însă, livezile respective nu existau în realitate.

ADVERTISEMENT

Procurorii DNA au desfășurat trei percheziții domiciliare în cele două județe. Membrii clanului s-ar fi folosit de documente false pentru a primi fondurile europene. Mai mult, aceștia ar fi fost ajutați de organismele de control din țară, conform informațiilor Digi 24.

Printre suspecți s-ar număra și inspectorii care erau responsabili cu efectuarea procedurile de verificare în teren. La audieri vor fi aduse mai mullte persoane, ancheta fiind în desfășurare.

ADVERTISEMENT

Fraudă de peste 30 de milioane de euro cu fonduri europene și naționale

În luna mai, Parchetul European anunța că sunt făcute 40 de percheziții în România și Franța. Ancheta viza o fraudă de peste 30 de milioane de euro cu fonduri europene și naționale. Era vorba de o activitate infracțională prin care erau ”emise scrisori de garanţie false către beneficiari de proiecte finanţate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune”.

Mai exact, timp de trei ani, în perioada 2020-2023, ar fi fost făcute astfel de scrisori de garanție de bănci fictive. Evident, acestea nu avea lichiditățile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.

ADVERTISEMENT

O astfel de scrisoare de garanție a fost emisă de o insituție financiară fictivă care funcționa în Insulele Comore. Aceasta asigura autoritățile publice din țara noastră că va plăti sume în valoare de 20 de milioane de euro.

Alte bănci fictive operau Cehia, Letonia sau Spania. Însă, acestea nu aveau fonduri necesare pentru daunele asigurate. Prin urmare, Parchetul European a fost sesizat în urma acestor ilegalități.

ADVERTISEMENT

„Percheziţiile, sunt efectuate cu sprijinul poliţiştilor de la mai multe agenţii de aplicare a legii din România şi Franţa, între care Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Direcţia de Operaţiuni Speciale, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, Institutul Naţional de Criminalistică din România şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române. Din Franţa participă Serviciul de Anchete Judiciare Financiare de la Nisa”, a transmis, în luna mai, Parchetul European.

 

ADVERTISEMENT