News

Pericol din cauza bolilor provocate de țânțari. Invazie în Europa, Bucureștiul e pe harta zonelor vizate

Pericol din cauza bolilor provocate de țânțari. Este vizată toată Europa, iar România se află în topul țărilor afectate.
23.06.2023 | 20:49
Pericol din cauza bolilor provocate de tantari Invazie in Europa Bucurestiul e pe harta zonelor vizate
Pericol din cauza bolilor provocate de țânțari. Sursa foto: Facebook City of Grand Forks - Government
ADVERTISEMENT

Pericol din cauza bolilor provocate de țânțari. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a publicat un raport care dezvăluie faptul că există un climat favorabil pentru aceste insecte.

Pericol din cauza bolilor provocate de țânțari

Schimbarea s-a produs din cauza încălzirii globale. Speciile la care Centrul European face referire sunt cele responsabile pentru transmiterea maladiilor West Nile și Dengue. Totodată, raportul arată faptul că numărul cazurilor a crescut considerabil.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, cifrele sunt alarmante. În anul 2022 au murit 71 de oameni din cauza febrei Dengue. Numărul victimelor acestei boli este apropiat de cel raportat în tot deceniul precedent.

Situația este și mai dramatică în privința deceselor provocate de virusul West Nile. 104 persoane au murit, în 2022, din cauza acestei afecțiuni. Experții spun că este „cel mai mare total după o epidemie produsă cu cinci ani în urmă”.

ADVERTISEMENT

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor susține că această situație s-a produs din cauza încălzirii globale. Procesul influențează schimbarea condițiilor climatice de pe teritoriul Europei, care sunt în favoarea speciilor de țânțari responsabile pentru transmiterea virușilor.

România este în topul țărilor afectate

Până la data de 31 mai 2023, Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și țările învecinate cu UE au raportat 1939 de cazuri cu virusul West Nile. România este în topul țărilor afectate.

ADVERTISEMENT

Pe primul loc se află Italia, cu 723 de cazuri, urmată de Grecia cu 283 și România cu 47 de cazuri. În ceea ce privește numărul deceselor, tot Italia ocupă primul loc, cu 51 de morți. Grecia este pe al doilea loc, cu 33 de decese, iar pe al treilea, România cu 5 decese.

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că Bucureștiul e pe harta zonelor vizate. Foarte multe dintre aceste insecte se găsesc în Capitală. Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, dr. Adrian Marinescu, a spus cum trebuie să ne protejăm, la Antena 3 CNN. Potrivit acestuia, spray-urile sau diferite substanțe pot fi folosite în acest sens.

ADVERTISEMENT

În cazul în care apar simptome asemănătoare meningitei, trebuie să ne adresăm medicilor. „Cred că cel mai bun lucru este să ne adresăm medicului atunci când există o simptomatologie care ar putea să ne aducă cu gândul la o meningită.

În momentul în care starea generală se modifică brusc, cu durere importantă de cap, cu febră, în momentul în care avem vărsături care nu pot fi controlate și lucrurile se întâmplă într-un interval destul de scurt, plus faptul că ne supără lumina, sunt semnele că ar putea să intre în discuție și o meningită.

Dacă vorbim de meningite și vorbim de sezonul cald, ar trebui să ajungem la medic și ar trebui să fie intervenție rapidă, pentru că în unele cazuri poate fi vorba și de un West Nile”, a transmis Adrian Marinescu.

 

ADVERTISEMENT