News

Virusul West Nile a ajuns în România. Care sunt cele mai afectate țări europene în acest sezon de transmitere

Numărul infectărilor cu virusul West Nile în țările Uniunii Europene se apropie de 190 de cazuri, transmite Centrul europenea pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC).
13.08.2022 | 17:11
Virusul West Nile a ajuns in Romania Care sunt cele mai afectate tari europene in acest sezon de transmitere
Virusul West Nile este transmis de unele specii de țânțar/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit datelor centralizate de către ECDC până miercuri inclusiv, numărul de cazuri în întreaga Uniune Europeană este de 188, informează DPA, citată de Agerpres.

Însă țările Uniunii Europene nu sunt afectate în mod egal, majoritatea cazurilor înregistrându-se în Italia, anume 144, țară în care au survenit și 10 decese.

ADVERTISEMENT

La mare distanță, pe locul 2 se plasează Grecia, cu 39 de cazuri. Alte trei state, printre care și România, au înregistrare infectări cu West Nil: Austria – 2, România – 2 și Slovacia – 1.

Îngrijorătoare este și situația dintr-o țară vecină cu România, Serbia, care a raportat 34 de infectări și trei decese.

ADVERTISEMENT

Perioada obișnuită de transmitere a acestui virus este în intervalul iunie-noiembrie.

Trebuie spus că unele țări UE care nu au raportat infectări la om au înregistrat cazuri de West Nile la animale. De exemplu, în iulie, a fost detectată infecția la o bufniță polară de la grădina zoologică din Magdeburg. Institutul Friedrich Loeffler a precizat că, ulterior, un alt exemplar înrudit a murit din cauza infecţiei la o săptămână de la moartea primei bufnițe.

Pe lângă oameni și păsări, vulnerabili la infecția cu virusul West Nile sunt și caii. Institutul Robert Koch, care gestionează domeniul bolilor transmisibile în Germania, a precizat că la oameni infecția este aproape asimptomatică sau are simptome ușoară.

ADVERTISEMENT

Însă un procent de circa 20% dintre persoanele infectate fac febră, care poate dura între trei și șase zile. Într-un caz din o sută există însă posibilitatea unei forme grave a bolii.

Boala este transmisă prin intermediul unor specii de țânțari și nu există vaccinare preventivă împotriva infecției.

ADVERTISEMENT