News

Pericol iminent: o rachetă chineză se va prăbuși pe Pământ în curând. Nimeni nu știe unde va cădea

04.05.2021 | 18:05
Pericol iminent o racheta chineza se va prabusi pe Pamant in curand Nimeni nu stie unde va cadea
ADVERTISEMENT

China a lansat recent în spațiu o rachetă ce a transportat un modul pentru o viitoare stație spațială. Racheta, însă, se va prăbuși pe Pământ, cu toate că reîntoarcerea pe planetă ar fi trebuit să fie controlată. 

Racheta Long March-5B Y2 a transportat în spațiu primul modul al viitoarei stații spațiale chineze. Deși statul a afirmat că lansarea a fost un succes total, se pare că ceva a mers greșit. 

ADVERTISEMENT

Astfel, zona centrală a rachetei, cu o greutate de 21 de tone, va reintra necontrolat în atmosfera Pământului în următoarele zile.

O reintrare necontrolată în atmosferă are potențialul de a trimite resturi ale rachetei peste zone populate, prezentând un risc serios pentru oameni și pentru bunurile de la sol.

ADVERTISEMENT

Racheta urma să cadă într-un loc bine ales din ocean, așa cum se întâmplă de obicei. Din motive încă necunoscute, în loc să deorbiteze, așa cum era planificat, racheta încă orbitează în jurul planetei, în mod haotic.

Reintrarea necontrolată în atmosferă, inadmisibilă după standardele actuale

Autoritățile spun că racheta ar urma să cadă pe Pământ în următoarele zile. Astronomul Jonathan McDowell, care urmărește obiectele ce orbitează planeta, spune că, în ziua de azi și având în vedere standardele actuale ale explorării spațiale, e inacceptabilă o astfel de reintrare necontrolată. 

ADVERTISEMENT

Acesta subliniază că, începând cu 1990, niciun obiect de peste 10 tone nu a fost lăsat să reintre necontrolat în atmosfera planetei. Racheta chineză nu doar că are peste dublul acestei greutăți, dar are și 30 de metri lungime și 5 metri lățime.

Conform lui McDowell, există o posibilitate ca întreaga rachetă să ardă în atmosferă, însă la fel de posibil e ca unele bucăți mai mari să supraviețuiască reintrării în atmosferă. Având în vedere că majoritatea planetei e acoperită de ocean, sunt șanse mai mari ca bucățile să cadă în apă, dar posibilitatea ca cel puțin una dintre acestea să ajungă peste un oraș trebuie luată în calcul și tratată cu seriozitate.

ADVERTISEMENT

Holger Krag, șeful Biroului de Siguranță Spațială din cadrul Agenției Spațiale Europene, spune că e dificil de estimat procentajul care va supraviețui reintrării, însă ne putem aștepta ca 20-40% din rachetă să ajungă înapoi pe Pământ, arată slashgear.com.

De aici încolo, însă, totul este o necunoscută, și nimeni nu poate garanta că părți din racheta chineză nu vor lovi un oraș dens populat, poate chiar Bucureștiul sau alt oraș din România.

ADVERTISEMENT
Tags: