News

Perioada de recenzare a populației, prelungită. Autoritățile au publicat lista punctelor fixe pentru recensământ

Recensământul populației a fost prelungit cu o săptămână, până în 24 iulie. În București, puțin peste jumătate din populație s-a recenzat, motivele fiind lipsa recenzorilor și reticența populației.
14.07.2022 | 17:29
Perioada de recenzare a populatiei prelungita Autoritatile au publicat lista punctelor fixe pentru recensamant
Recensământul populației 2022, prelungit. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De asemenea, pe lângă reticența oamenilor față de acest proces, autoritățile se confruntă cu o reală criză de personal în rândul recenzorilor.

Recensământul populației se prelungește

Este estimat că 75% din populația României a fost recenzată până în 6 iulie, însă restul de 25% rămâne o mare problemă pentru autorități. Potrivit Institutului Național de Statistică, există o criză a numărului de recenzori, combinată cu reticența de tip conspiraționist a unei părți din populație.

ADVERTISEMENT

Bucureștiul este la coada clasamentului localităților recenzare, doar 53.2% din oameni acceptând să completeze chestionarul. Botoșani, Vrancea și Bistrița Năsăud au atins o rată de 100% a recenzării, la polul opus al clasamentului, potrivit Realitatea.

La nivel național lipsesc peste 1.300 de recenzori, conform informațiilor publicate de Economica.net. Recenzorii din peste 20 de județe din țară au decis să demisioneze, în marea lor majoritate, din cauza volumului mare de muncă raportat cu remunerația slabă. De asemenea, reticența oamenilor și dificultățile în a completa chestionarul de recensământ i-au îndemnat pe aceștia să se dea bătuți în plin proces de recenzare a oamenilor.

ADVERTISEMENT

În acest context, autoritățile au deschis sute de centre fixe de recenzare, în speranța că oamenii vor merge de bunăvoie în aceste puncte pentru a se recenza. Doar în București există 30 de astfel de centre fixe, cele mai multe fiind în Sectorul 5. În Sectorul 4 nu a fost deschis niciun astfel de punct, conform sursei citate.

Lista completă a centrelor fixe de recenzare la nivel național poate fi consultată AICI.

În condițiile în care Bucureștiul are mari probleme cu recenzarea, prefectul Toni Grebă le-a solicitat autorităților să ia măsuri urgente pentru a se asigura că majoritatea oamenilor vor fi recenzați.

ADVERTISEMENT

Oamenii se feresc de recensământ din diverse motive, cu toate că riscă amenzi de 3.000 de lei. Majoritatea se tem că datele lor vor ajunge pe mâinile cui nu trebuie, sau au ceva de ascuns.

Un recenzor din Craiova a declarat că a întâlnit cazuri de oameni care se tem că autoritățile vor deschide conturi bancare în numele lor, folosindu-se de datele obținute.

ADVERTISEMENT