News

Peste 1 miliard de euro investiți de șeicii din Emiratele Arabe Unite în România. Locul unde vor ajunge banii

Șeicii din Emiratele Arabe Unite sunt așteptați să facă investiții de peste 1 miliard de euro în România. Unde vor ajunge banii.
19.04.2024 | 22:15
Peste 1 miliard de euro investiti de seicii din Emiratele Arabe Unite in Romania Locul unde vor ajunge banii
Emiratele Arabe Unite, investiții de peste 1,2 miliarde de euro în România. Anunțul autorităților. Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu
ADVERTISEMENT

Vine o veste uriașă pentru economia din România: o companie controlată de familia din Emiratele Arabe Unite ar putea face investiții de peste 1 miliard de euro într-o zonă importantă din țara noastră.

Emiratele Arabe Unite, investiții de peste 1,2 miliarde de euro în România. Anunțul autorităților

În anul 2022, Emiratele Arabe Unite (EAU) au făcut o investiție de 82 de milioane de euro în zona Portului Constanța. Lucrarea va fi inaugurată luna viitoare, pe 15 mai.

ADVERTISEMENT

Vorbim de construcția celui mai important terminal de containere din Marea Neagră. Acesta va dispune şi de un scanner drive-through de la granițele noastre. Camioanele nu vor mai trebui să se oprească, ci vor fi scanate din mers.

Grație acestei investiții, munca angajaților va deveni mai ușoară. Noul scanner poate verifica 70 de containere pe oră. În prezent, actualul scaner poate verifica doar 4 containere pe oră.

ADVERTISEMENT

Colaborarea cu șeicii din EAU pusă pe picioare în urmă cu 2 ani s-ar putea intensifica. Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, al Economiei, al Digitalizării şi directorul Portului Constanţa s-au întâlnit vineri cu reprezentanţii operatorului portuar DP World şi au făcut planuri noi, notează Observator News.

Pe masa discuțiile se află un plan de investiţii de peste 1,2 miliarde de euro. Banii urmează a fi alocați pentru modernizarea portului de la Marea Neagră şi pentru a creşte capacitatea acestuia cu 20%, spune directorul Portului Constanţa.

ADVERTISEMENT

Dacă planul românilor și al arabilor se va concretiza, acest lucru ar însemna o capacitate mai mare cu 120 de milioane de tone pentru a opera cele mai mari nave de transport mărfuri.

Ministrul Sorin Grindeanu, despre discuțiile cu Emiratele: ”România își dorește expertiză și finanțare pentru o serie de proiecte de interes internațional”

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a spus, vineri, că extinderea capacității portului Constanța e un proiect pe care autoritățile îl au în vedere. Studiile de fezabilitate legate de extinderea cu mallul 2 şi 3 la Portul Constanța sunt undeva la peste un miliard de euro.

ADVERTISEMENT

”Am discutat astăzi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România și Emiratele Arabe Unite. Propunerile noastre au vizat în special sectoarele aerian, rutier și feroviar. România își dorește expertiză și finanțare pentru o serie de proiecte de interes internațional.

Le-am transmis oficialilor emiratezi și reprezentanților companiilor din EAU că avem deja primele rezultate ale cooperării dintre România și Emiratele Arabe Unite. Mai exact, la jumătatea lunii mai, vom inaugura noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off), un proiect comun dezvoltat de compania portuară din Dubai (DP World) cu Administrația Portului Constanța, în baza memorandumului semnat autoritățile române și emirateze.

Avem în vedere continuarea acestei colaborări cu EAU și pe alte proiecte. În acest sens, suntem interesați de dezvoltarea Molurilor III S și IV S din Portul Constanța, digitalizarea Portului, modernizarea rețelei feroviare din cadrul acestuia, dar și realizarea unor zone de conectivitate multi-modală pentru transportul de mărfuri”, a spus Sorin Grindeanu.

ADVERTISEMENT