News

Peste 10 ucraineni mor zilnic, intoxicaţi cu monoxid de carbon. Consecinţele tragice ale bombardării infrastructurii energetice, de către Rusia

Au scăpat de bombele lui Putin, dar au murit ucişi de efectele acestora. Sute de ucraineni îşi pierd lunar viaţa din cauza din cauza otrăvirii cu dioxid de carbon
22.12.2022 | 18:17
Peste 10 ucraineni mor zilnic intoxicati cu monoxid de carbon Consecintele tragice ale bombardarii infrastructurii energetice de catre Rusia
Absenţa energiei electrice conduce spre improvizaţii deseori fatale Foto: Unian
ADVERTISEMENT

Cazurile de otrăvire cu monoxid de carbon sunt în creștere în Ucraina, pe măsură ce oamenii apelează la surse alternative de încălzire și electricitate, a declarat ministrul adjunct de interne al țării.

Peste 100 de morţi numai în prima săptămână din decembrie

Mai multe orașe au rămas fără energie electrică sau au parte de aprovizionare limitată din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii critice. De altfel, un parlamentar ucrainean declara joi că 60% din Kiev, capitala Ucrainei, este în prezent fără curent electric.

ADVERTISEMENT

“Numai într-o singură lună, în noiembrie, au fost înregistrate aproximativ 370 de cazuri de otrăvire cu monoxid de carbon”, a declarat ministrul Evgheni Ienin.

“În prima săptămână a lunii decembrie, au fost deja aproximativ 100 de astfel de cazuri. Cel mai mare număr de cazuri au fost înregistrate în regiunile Lvov, Kiev și Nipru”, a adăugat demnitarul ucrainean.

ADVERTISEMENT

El i-a îndemnat pe ucraineni să fie precauți atunci când folosesc surse alternative de electricitate și încălzire, nu numai din cauza pericolului intoxicării cu monoxid de carbon, ci și din cauza pericolului de incendiu sau explozie.

“Zilele trecute, la Kiev, la etajul 13 al unui imobil, a avut loc o explozie a două unități de alimentare care erau încărcate de la rețeaua electrică”, a adăugat Ienin. “Un alt caz s-a întâmplat în Volînia, unde o butelie de gaz a explodat într-un apartament, făcând ca apartamentul să ia foc”.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii au intrat în a treia lună de când suferă atacuri asupra infrastructurii sale energetice, iar cetățenii sunt nevoiți să se adapteze la întreruperile constante de curent.

Cel mai dificil lucru în timpul penelor lungi este pentru persoanele care locuiesc în case fără alimentare cu gaz, asta deoarece în timpul întreruperilor de curent oamenii nu au cum să gătească şi nici măcar să încălzească alimente. Apa și uneori căldura dispar și ele în astfel de situaţii.

ADVERTISEMENT

Mulți ucraineni au rezolvat problema achiziționând sobe portabile pe gaz sau – cea mai ieftină opțiune – arzătoare turistice cu gaz și, în consecință, butelii de gaz pentru ele. Astfel se poate încălzi mâncarea sau se poate găti ceva simplu, în orice condiții.

ADVERTISEMENT