News

Peste 100 mineri au murit îngropați de vii după ce versantul s-a prăbușit peste ei. Pompierii au recuperat 26 de cadavre

02.07.2020 | 20:22
Peste 100 mineri au murit îngropați de vii după ce versantul s-a prăbușit peste ei. Pompierii au recuperat 26 de cadavre
Minerii și-au pierdut viața lucrând într-o mină ilegală. Foto: Reuters
ADVERTISEMENT

126 mineri au murit îngropați de vii într-o mină abandonată de jad din Myanmar, țară unde astfel de accidente se produc mereu.

Cel puțin 126 persoane și-au pierdut viața într-un mod tragic, după ce prăbușirea unui versant i-a îngropat de vii pe minerii care lucrau ilegal într-o mină abandonată de jad din Myanmar.

ADVERTISEMENT

Minerii lucrau ilegal pentru a extrage jadul din versanții unei mine din Hpakant, o localitate din statul Kachin, potrivit informației publicate de Departamentul Pompierilor.

Peste 100 de mineri au murit în Myanmar, într-o mină ilegală de jad

Potrivit datelor oficiale, accidentul a fost înregistrat la ora locală 8:00 și a cuprins toate cele cinci parcele abandonate unde căutătorii de jad lucrau în condiții groaznice.

ADVERTISEMENT
Jadul este mai valoros ca aurul
Jadul este mai valoros ca aurul

Bilanțul oficial al deceselor a prezentat 126 de victime, însă pompierii au recuperat doar 26 de trupuri neînsuflețite, astfel că cifra ar putea să fie mult mai mare în realitate, potrivit Digi 24.

Accidentele miniere sunt frecvente în această țară, conform Digi 24. Anul trecut, 54 de oameni au murit în urma unei alunecări de teren de la o mină din Hpakant, la 800 de kilometri de capitala Naypydaw.

Myanmar, numită oficial Republica Uniunea Myanmar, cunoscută în limba română și ca Birmania, este a doua țară ca mărime din Asia de sud-est. Se învecinează cu Republica Populară Chineză la nord, Laos la est, Thailanda la sud-est, Bangladesh la vest și India la nord-vest, cu Marea Andaman la sud și Golful Bengal la sud-vest.

ADVERTISEMENT

ONG-ul Global Witness a avertizat în urmă cu mai mulți ani condițiile în care lucrează mii de oameni în mine ilegale de jad. Oamenii sunt exploatați de cele mai multe ori de traficanți de droguri sau de luptători de gherilă.

Myanmarul este cel mai mare producător mondial de jadeit, o formă extrem de apreciată de jad care se extrage din munții Kachin.

Jadul este momentan mai valoros ca aurul, 1 gram valorând aproximativ 400 de lei.  În special în China, miliardarii sunt înnebuniți după jad și cumpără orice bijuterie de acest gen.

ADVERTISEMENT

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri