News

Peste 20 de vârstnici dintr-un azil privat au murit într-un an. Bătrânii erau trecuți într-un “caiet de prezență”

Un număr de 21 de vârstnici internați într-un centru privat de îngrijire, aflat în vizorul DIICOT, au decedat într-un interval de aproximativ un an și două luni.
12.07.2023 | 18:10
Peste 20 de varstnici dintrun azil privat au murit intrun an Batranii erau trecuti intrun caiet de prezenta
21 de vârstnici au decedat într-un azil de bătrâni. Foto: Poliția Română.
ADVERTISEMENT

Un număr de 21 de vârstnici internați într-un centru privat de îngrijire, care este subiectul investigațiilor DIICOT, au pierit într-un interval de aproximativ un an și două luni, conform Centrului de Investigații Media (CIM).

Peste 20 de vârstnici au murit într-un azil privat

Documentele obținute de CIM arată că fiecare deces a fost înregistrat în “caietul de prezență” păstrat de proprietara centrului, Cristina Dumitra, în timpul unei mutări în aprilie 2022, când beneficiarii au fost transferați la o altă locație în apropiere.

ADVERTISEMENT

Această descoperire tragică a stârnit îngrijorare și a ridicat numeroase întrebări cu privire la condițiile de îngrijire și siguranța oferite vârstnicilor în centrele de acest tip. DIICOT continuă investigațiile pentru a clarifica circumstanțele precise ale acestor decese și pentru a stabili eventualele responsabilități legate de această situație.

„În perioada februarie 2020 – martie 2021, deci într-un an şi două luni, conform documentelor obţinute de Centrul de Investigaţii Media (CIM) şi Buletin de Bucureşti (BdB), în acest centru au murit cel puţin 21 de oameni”, relatează jurnaliştii de la Centrul de Investigații Media, citați de news.ro.

ADVERTISEMENT

Un centru privat pentru vârstnici din județul Vâlcea se află în mijlocul unui scandal în urma descoperirii mai multor nereguli grave de către inspectorii care au efectuat verificări. Proprietarii azilului refuză să permită autorităților să preia îngrijirea bătrânilor, în ciuda deficiențelor majore constatate.

Scandal într-un centru privat pentru vârstnici din Vâlcea

Inspectorii au decis să închidă bucătăria centrului, deoarece aceasta nu îndeplinea standardele necesare pentru pregătirea hranei destinate beneficiarilor serviciilor sociale. Cu toate acestea, o nouă verificare a arătat că bucătăria nu era închisă. În plus, s-au identificat opt camere în care igiena nu era respectată, iar situația nu s-a schimbat nici în ziua următoare.

ADVERTISEMENT

Activitatea întregului centru a fost suspendată pentru o perioadă de cel mult șase luni, iar o comisie a fost formată pentru a transfera cei 39 de bătrâni la Spitalul Județean din Vâlcea. Cu toate acestea, la sosirea autorităților, inclusiv a ambulanțelor și a echipelor de control, proprietarii au blocat porțile și nu au permis accesul.

În prezent, echipele de control și prefectul așteaptă emiterea unui mandat din partea Parchetului pentru a putea intra în centrul respectiv și a reloca persoanele în vârstă. În ciuda situației, administratorii azilului susțin că beneficiarii serviciilor nu doresc să părăsească locația.

ADVERTISEMENT

Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au declarat că condițiile din centrul respectiv erau extrem de precare, cu prezența pânzelor de păianjen în camere și chiar a materiilor fecale pe jos. Autoritățile continuă să monitorizeze situația, iar măsuri legale sunt luate pentru a rezolva această situație delicată și a asigura îngrijirea corespunzătoare a bătrânilor afectați.

 

ADVERTISEMENT
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României