News

Încă un azil al groazei descoperit în București. 25 de bătrâni primeau mâncare expirată și trăiau în condiții oribile

Autoritățile din București au deschid o adevărată Cutie a Pandorei, astfel că nu trece o zi fără ca un nou azil al groazei să fie descoperit în România.
12.07.2023 | 08:39
Inca un azil al groazei descoperit in Bucuresti 25 de batrani primeau mancare expirata si traiau in conditii oribile
Încă un azil al groazei descoperit în București. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Lucru de așteptat, românii află la fiecare 24 de ore că un alt azil al groazei a fost închis, indiferent de oraș. Cel mai recent caz e cel al unui azil din București, unde 25 de bătrâni trăiau în condiții oribile și primeau mâncare expirată. Acest azil funcționa fără autorizație în Sectorul 6 al Capitalei.

Încă un azil al groazei descoperit în București

Două femei au ajuns la spital, iar ceilalți pensionari sunt evaluați, în timp ce polițiștii au deschis un dosar penal. Polițiștii ar fi ajuns la acest azil cu ajutorul unui pont, o persoană anonimă care a sunat la 112 și a transmis că la adresa respectivă funcționează un cămin de bătrâni fără autorizație.

ADVERTISEMENT

”În baza sesizării şi ca urmare a activităţilor întreprinse împreună cu Prefectura Municipiului Bucureşti, la adresă s-a deplasat o echipă de control formată din poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, o echipă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov şi reprezentanţi ai ANPIS, OPC, ITM, DSP şi ANSVSA.

Din primele verificări s-a constatat faptul că nu ar fi respectate normele igienico-sanitare, condiţiile de cazare ar fi improprii, iar hrana oferită nu ar respecta normele legale impuse (inclusiv alimente expirate) – fapt susceptibil a pune în primejdie viaţa persoanelor vulnerabile, cazate în centrul respectiv. Totodată, unitatea nu ar fi respectat prevederile Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi H.G. 1010/2004, în sensul că nu ar fi existat o analiză de risc, măsurile de securitate constând doar în amplasarea unui sistem TVCI (sistem de supraveghere), care nu corespunde din punct de vedere tehnic”, au transmis reprezentanții Poliției, după ce au ajuns la fața locului.

ADVERTISEMENT

Potrivit Observatornews.ro, în acest caz se va constitui dosar penal pentru exercitarea fără drept a unei profesii şi vătămare corporală din culpă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6. Între timp, în județul Argeș autoritățile au descoperit 12 azile cu probleme, din 12 verificate.

”Alimente expirate, mobilier sanitar deteriorat, mucegai, igrasie! O parte dintre neregulile găsite astăzi de comisia de control în azile. Cele patru echipe stabilite să facă verificările în județul Argeș și-au încheiat activitatea în urmă cu puțin timp. Au mers în 12 centre pentru îngrijirea vârstnicilor, iar ceea ce au găsit în teren va atrage sancțiuni”, a transmis prefectul județului Argeș, Radu Perianu.

ADVERTISEMENT

Și aici alimentele pregătite pentru a-i hrăni pe bătrâni erau expirate. ”Lactate, carne și produse din carne, pește. Alte locații sunt deficitare la igienă. Lasă de dorit și mobilierul din băi, dar și cel din curți: bănci rupte, scaune în care oamenii se pot răni, țevi ruginite, geamuri sparte. Mai multe imobile nu au autorizație de securitate la incendiu”, a completat politicianul.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii, în România există 758 de cămine pentru bătrâni, dintre care 80 în Ilfov și 71 în București. Premierul Marcel Ciolacu a cerut controale la toate aceste azile, însă în fiecare zi sunt descoperite foarte multe probleme la majoritatea acestor cămine de bătrâni.

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut care va fi statistica amenzilor și căminelor închise după ce vor fi verificate toate 758, în mai puțin de o săptămână, dacă dorința lui Marcel Ciolacu va fi respectată. Între timp, miniștrii Gabriela Firea și Marius Budăi resimt o presiune tot mai mare și rămâne de văzut cât vor mai rezista în funcție.

ADVERTISEMENT