News

Patru români, infectați cu malarie în vacanța din Zanzibar. Atenționarea Ministerului Sănătății

Tot mai mulți turiști români se infectează cu malarie din vacanțele exotice. 11 cazuri au fost depistate în mai puțin de trei luni.
30.01.2024 | 18:18
Patru romani infectati cu malarie in vacanta din Zanzibar Atentionarea Ministerului Sanatatii
Patru români s-au infectat cu malarie. Medicii fac un apel către cei care pleacă în vacanțe exotice. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Patru noi cazuri de malarie au fost raportate recent la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeş”. Acestea au fost constatate la românii care au călătorit în Zanzibar.

Avertismentul Ministerului Sănătății

În ultimele trei luni s-au înregistrat nu mai puțin de 11 persoane cu malarie. Astfel, autoritățile române fac apel la cei care vor să meargă în zone tropicale să își ia măsuri de precauție dinainte.

ADVERTISEMENT

„În atenţia turiştilor români care se deplasează în zone tropicale. Ministerul Sănătăţii recomandă celor care intenţionează să călătorească să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.

În ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte 4 cazuri în lunile noiembrie şi decembrie şi 3 cazuri în ianuarie). Până în acest moment, nu s-au înregistrat decese”, arată Ministerul Sănătății într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Ce este malaria

Ministerul Sănătății definește malaria ca fiind boală infecțioasă care se transmite prin înţepătura de ţânţar (specia Anopheles), iar profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice şi protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari”.

Specialiștii români în boli tropicale spun că un tratament preventiv înainte de călătorie este esențial împotriva malariei, precum şi a altor boli asemănătoare.

ADVERTISEMENT

Cum se manifestă malaria

Infecția cu malarie se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree, precum şi alte manifestări. Diagnosticul cu acest virus se pune după ce se fac mai multe analize de sânge în unități medicale de specialitate.

De asemenea, specialiștii spun că este esențial să mergem la doctor imediat ce apar primele semne, pentru a beneficia de tratamentul specific. În caz contrar, neprezentarea la timp poate duce la deces.

ADVERTISEMENT

„Pentru turiştii care călătoresc în destinaţii ce sunt considerate zone endemice de malarie, recomandăm în primul rând prezentarea la medicul specialist de boli infecţioase şi, dacă destinaţia o impune, administrarea unui tratament profilactic atât contra malariei, cât şi a altor afecţiuni specifice zonelor respective, care se pot preveni”, a declarat Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Dr. Victor Babeş”, potrivit comunicatului de presă.

ADVERTISEMENT