ADVERTISEMENT
News

Peste 400 de porci au fost sacrificați după ce veterinarii au identificat un nou focar de pestă porcină

Autor: Flaviu Popa | 02.09.2020 | 15:32
Peste 400 de porci au fost sacrificați după ce veterinarii au identificat un nou focar de pestă porcină
Peste 400 de porci au fost eutanasiați. Foto: Pixabay

Sute de porci dintr-o fermă din Sibiu au fost eutanasiați după ce veterinarii au descoperit un focar de pestă porcină africană.

ADVERTISEMENT

Peste 400 de guițătoare dintr-o fermă din Retiș și-au găsit sfârșitul eutanasiați, din cauza focarului de pestă descoperit la ferma respectivă.

Cu toate că această boală nu afectează oamenii, porcii îmbolnăviți nu pot fi comercializați și riscă să moară în cele mai cumplite chinuri.

ADVERTISEMENT

Peste 400 de porci au fost eutanasiați după ce veterinarii au identificat un focar de pestă africană

„În urma confirmării diagnosticului de Pestă Porcină Africană, în localitatea Retiș, comuna Brădeni, județul Subiu, astăzi 02.09.2020 a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor din județul Sibiu.

În cadrul ședinței a fost aprobat prin decizie comună, cu județele Mureș și Brașov, programul de măsuri pentru combaterea focarului de pestă porcină africană din localitatea Retiș, comuna Brădeni. Întrucât zona de supraveghere și protecție din jurul focarului (de 13 km) cuprinde și localități din județele Mureș și Brașov, măsurile dispuse se implementează sub supravegherea DSVSA Sibiu, DSVSA Mureș și DSVSA Brașov”, este precizat într-un comunicat de presă al Prefecturii Sibiu.

ADVERTISEMENT

Conform Ziare.com, directorul DSVSA Sibiu, Șerban Tichidelean, a declarat că au fost eutanasiați 412 porci dintr-o fermă.

Pe durata anului 2020 au fost identificate focare de Pestă Porcină Africană în Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia şi Ucraina şi Grecia, pe lângă cele din România.

ADVERTISEMENT

Doar în vara anului 2020 au fost identificate în România peste 272 de focare de pestă porcină africană, în peste 24 de județe din țara noastră. Zeci de mii de porci au fost sacrificați, în timp ce proprietarii au fost despăgubiți de Guvernul Orban.

Boala afecteză porcii și nu produce îmbolnăvire la oameni, însă animalele îmbolnăvite nu pot fi comercializate, astfel că efectul bolii asupra economiei este dezastruos.

ADVERTISEMENT

Boala provine în mod natural de la mistreți, astfel că doar în România din 31 iulie 2017 până în prezent au fost fost diagnosticate 3.688 de cazuri la mistreţi. De la mistreți, boala se transmite cu ușurință la porcii domestici.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!