News

Peste 5.000 de mineri şi energeticieni au protestat în Târgu-Jiu

Peste 5.000 de mineri şi energeticieni, angajaţi ai subunităţilor Complexului Energetic Oltenia (CEO) şi membri ai Federaţiei Naţionale Mine Energie şi Federaţiei Naţionale a Sindicatelor...
05.02.2015 | 20:49
Peste 5000 de mineri si energeticieni au protestat in TarguJiu
ADVERTISEMENT

Peste 5.000 de mineri şi energeticieni, angajaţi ai subunităţilor Complexului Energetic Oltenia (CEO) şi membri ai Federaţiei Naţionale Mine Energie şi Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate (FNSE) au protestat joi seara, în centrul municipiului Târgu-Jiu, în semn de nemulţumire faţă de propunerea administraţiei companiei de reducere cu 20% a fondului de salarii şi de eliminare a primelor şi sporurilor angajaţilor.

Cei peste 5.000 de protestatari prezenţi la acţiune au scandat lozinci împotriva managerului CEO, Laurenţiu Ciurel, a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, dar şi a premierului Victor Ponta, cerând demisia celor trei, informează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Potrivit preşedintelui Federaţiei Univers, Adolf Mureşan, situaţia în care se află CEO în prezent a fost cauzată de un management defectuos, dar şi de legislaţia Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). El a afirmat că numărul mare de sindicalişti dovedeşte ca oamenii sunt uniţi, acest lucru fiind un semnal atât pentru administraţie, cât şi pentru mediul politic că “oamenii nu vor mai putea fi manipulaţi ca şi până acum”.

“Sunt foarte bucuros de unitatea sindicală şi de numărul extraordinar de mare de colegi care au ieşit în stradă, înseamnă că ne pasă de ce se va întâmpla în viitor, de locurile noastre de muncă şi de un trai decent în România. Am venit aici să demonstrăm că suntem uniţi, nu vom mai putea fi manipulaţi şi ne vom cere drepturile conform Constituţiei României şi Contractelor Colective de Muncă. Trebuie să fie un semnal atât pentru administraţie, cât şi pentru politic, e doar un început. De ani de zile sindicatele au fost folosite ca masă de manevră în campaniile politice, în bani pentru partidele politice, nu mai acceptăm acest gen de comportament, vrem locuri de muncă pentru noi şi pentru copii noştri. (…) Se dă vina pe FMI, dar situaţia CEO a fost cauzată de o proastă gestiune administrativă şi de legislaţia reglementatorului—ANRE. Am încercat de mai multe ori să venim în sprijinul companiei cu întâlniri la ANRE, la Ministerul Economiei şi s-a făcut chiar modificare de acte legislative în sprijinul acestei companii. Continuăm, v-am mai spus, este doar un început”, a spus Adolf Mureşan.

ADVERTISEMENT

În context, vicepreşedintele FNME, Constantin Mitrescu, a precizat că “oamenii s-au săturat să fie umiliţi şi să li se taie din drepturi”, subliniind că vor continua protestele până când actuala conducere a CEO va demisiona.

“Cei peste 5.000 au venit fiindcă nu mai suportă umilinţa pe care au primit-o din partea acestei conduceri. Aceşti oameni ne îndeamnă să rămânem în stradă până când această conducere care este formată dintr-un prezumtiv infractor părăseşte de bunăvoie unitatea. Ne-am săturat de faptul că suntem umiliţi în fiecare zi, că ni se taie din drepturi pentru că nu mai au bani pentru furtişagurile pe care le fac în fiecare zi. (…) Am ajuns să pierdem jumătate din veniturile pe care le aveam cu doi ani în urmă. Victor Ponta este principalul vinovat pentru că girează la cârma companiei acest incompetent (managerul Laurenţiu Ciurel — n.r.) şi cred eu că girează numai de frică că acest om se va duce la DNA aşa cum a făcut-o acum două zile (când a dat declaraţii în dosarul lui Toni Greblă — n.r.) şi va turna afacerea Şova. Eu cred că lui Ponta îi este frică de Ciurel în momentul de faţă şi nu mai are curajul să îl schimbe din funcţie”, a mai spus Constantin Mitrescu.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.romaniatv.net