News

Peste 60% dintre români sunt afectați de lipsa somnului. Stresul este principala cauză pentru care nu dorm suficient

Românii se odihnesc tot mai puțin, iar peste 60% sunt afectați din cauză că nu dorm suficient. Care sunt celelalte cauze
15.03.2024 | 16:42
Peste 60 dintre romani sunt afectati de lipsa somnului Stresul este principala cauza pentru care nu dorm suficient
Peste 60% dintre români se confruntă cu probleme din cauza lipsei de somn, iar stresul ar fi principala cauză. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Stresul este principala cauză pentru care românii nu dorm suficient, iar un studiu arată că peste 60% sunt afectați de lipsa somnului. Celelalte cauze sunt și ele unele dintre principalele noastre activități.

Lipsa somnului în afectează pe foarte mulți români

De exemplu, persoanele care fac parte din minorități stigmatizate, fie ele de natură etnică, religioasă sau sexuală, sau cei care suferă de anumite afecțiuni medicale sau dizabilități, se confruntă adesea cu probleme legate de somn. Această problemă este întâlnită și în cazul persoanelor neurodivergente sau celor care trăiesc în condiții precare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aceste categorii de persoane rămân adesea fără acces la servicii specializate care să le ajute să facă față problemelor de somn, ceea ce poate afecta grav starea lor de sănătate.

În acest context, organizatorii fac un apel către liderii comunităților, politicieni, angajatori, profesori și creatori de conținut pentru a consolida conștientizarea importanței factorilor biologici și sociali care influențează calitatea somnului.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că somnul este gratuit și nu necesită efort fizic, acesta este adesea subestimat sau neglijat în favoarea altor activități. Conform unui studiu efectuat de Universitatea Monash din Australia, publicat în revista Neurology în decembrie 2023, există o asociere între lipsa unui program regulat de somn și riscul crescut de demență.

Persoanele care nu dorm regulat sau care pierd nopți de somn prezintă un risc mai mare de a dezvolta demență în comparație cu cei care au un program regulat de odihnă.

ADVERTISEMENT

Românii nu dorm din cauza stresului

În România, stresul afectează calitatea somnului a 61% dintre locuitori, conform unui studiu realizat de Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză (CIPRA). Durata medie a somnului este de 6,9 ore pe noapte, iar timpul mediu petrecut înainte de adormire este de 22,9 minute. Pentru femei, impactul modului în care se odihnesc este mai mare, afectând 57% dintre ele, comparativ cu 50% pentru bărbați.

În ceea ce privește calitatea somnului, 39% dintre cei chestionați o consideră bună, cu o preferință mai ridicată în rândul bărbaților (45%) în comparație cu femeile (34%). Totuși, 52% dintre respondenți raportează o calitate medie a somnului.

ADVERTISEMENT

Cum ne afectează lipsa somnului

Consecințele unui somn insuficient devin evidente pe termen lung, afectând funcționarea personală, socială și profesională a individului. Pot apărea probleme de memorie, concentrare și potențiale afecțiuni, cum ar fi cele cardiace sau digestive. În plus, există riscul de accidente, fie că sunt rutiere, casnice sau la locul de muncă.

Aproape jumătate dintre participanți raportează că, uneori, resimt efectele negative ale lipsei de somn, de la dificultăți de concentrare sau probleme cu memoria, până la scăderea productivității la locul de muncă sau somnolență în timpul zilei. Mai mult, un procent semnificativ renunță la activități plăcute sau evită interacțiunile sociale din cauza insomniei.

Ziua Mondială a Somnului

În fiecare an, pe șaisprezecea zi de martie, sărbătorim la nivel global Ziua Mondială a Somnului, o inițiativă promovată de Societatea Mondială a Somnului, care a luat ființă în 2016 ca rezultat al fuziunii dintre Federația Mondială a Somnului și Asociația Mondială a Medicinii Somnului.

Tema propusă pentru anul acesta este “Echitatea somnului pentru sănătate globală”, conform informațiilor furnizate de worldsleepday.org. Cu toate că somnul este esențial pentru starea noastră de sănătate, există diferențe semnificative între diversele grupuri și comunități în ceea ce privește accesul la un somn adecvat și odihnitor. Aceste discrepanțe sunt mai degrabă de natură socială decât biologică.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua...
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui,...
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Tot adevărul despre relația dintre Iulia Vântur și Salman Khan. O româncă din...
Tot adevărul despre relația dintre Iulia Vântur și Salman Khan. O româncă din India a dezvăluit detalii neștiute
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă....
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă. Mesajul dureros de pe patul de suferință
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia...
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama lui a declarat că Iulia...”