Life

Ziua mondială a somnului. Reguli importante pentru un somn bun care îți vindecă mintea și corpul

Vineri, 15 martie, sărbătorim Ziua mondială a somnului. Iată câteva reguli importante pentru un somn bun care îți vindecă trupul, dar și mintea.
15.03.2024 | 11:43
Ziua mondiala a somnului Reguli importante pentru un somn bun care iti vindeca mintea si corpul
Ziua mondială a somnului. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Ziua mondială a somnului este sărbătorită astăzi, pe 15 martie. Anul acesta este marcată cea de a 17-a ediție a evenimentului. Menționăm faptul că acesta este promovat în fiecare an, în ziua de vineri a celei de a doua săptămâni întregi din luna martie.

Ziua mondială a somnului. Reguli pentru un somn mai bun

Ziua Mondială a somnului este promovată de Societatea Mondială a Somnului. Organizația a apărut în anul 2016, odată cu fuziunea dintre Federaţia Mondială a Somnului şi Asociaţia Mondială a Medicinii Somnului.

ADVERTISEMENT

Iar în ediția de anul acesta, organizatorii au propus tema “Echitatea somnului pentru sănătate globală” (Sleep Equity for Global Health), arată worldsleepday.org. Menționăm faptul că somnul are un rol esențial pentru organismul nostru.

Lipsa somnului poate fi asociată cu numeroase probleme de sănătate. Astfel, orice persoană e bine să știe ce să facă astfel încât să se odihnească și să aibă un somn bun. Nu e foarte greu atât timp cât cunoaștem anumite reguli.

ADVERTISEMENT

De Ziua mondială a somnului, organizatorii evenimentului spun că este esențial ca medicii să îi întrebe pe pacienți dacă se odihnesc într-adevăr, ori dacă au probleme cu somnul. Acest lucru ar putea să prevină anumite afecțiuni.

Tulburările de somn pot avea efecte devastatoare nu doar asupra organismului nostru, cât și asupra creierului. Astfel, este bine să găsim constant, modalități prin care să ne optimizăm somnul. Și nu este deloc complicat.

ADVERTISEMENT

Lipsa somnului poate avea efecte devastatoare asupra organismului

Înainte de toate, este bine să cunoaștem câteva detalii esențiale. Un studiu recent efectuat, spre exemplu, a arătat că tiparele neregulate de somn duc la un risc mai mare de demență. De asemenea, acestea ne pot afecta inclusiv metabolismul.

“Tiparele neregulate ale somnului pot perturba ceasul nostru biologic intern, care controlează ritmurile noastre circadiene de 24 de ore. Multe dintre procesele organismului nostru, inclusiv metabolismul zaharurilor şi al grăsimilor din sânge şi controlul tensiunii arteriale, urmează un ritm diurn (zi/noapte) de 24 de ore”, a spus profesorul Matthew Pase, autorul studiului.

ADVERTISEMENT

Un alt studiu efectuat în Australia a avut rezultate neașteptate. Acesta a arătat că o dietă sănătoasă, bazată pe plante, poate să prevină apneea obstructivă în somn. De cealaltă parte, persoanele care au o dietă nesănătoasă, bogată în zahăr ori sare, prezintă cu 22% mai multe riscuri de a suferi de OSA decât cele care consumă cantități reduse din aceste alimente.

“Această cercetare nu ne spune cum modifică dieta riscul de OSA, dar s-ar putea ca o dietă sănătoasă bazată pe plante să reducă inflamaţia şi obezitatea. Aceştia sunt factori-cheie în riscul de OSA”, a declarat într-un comunicat de presă Danny Eckert, coautor al studiului şi director al Institutului pentru sănătatea somnului din cadrul Universităţii Flinders din Adelaide.

Sfaturi esențiale de Ziua mondială a somnului

Astfel, de Ziua mondială a somnului, specialiștii vin cu recomandări importante. Dacă vrem să avem un somn mai bun, iar mintea și corpul nostru să funcționeze bine, este bine să ne bazăm pe niște reguli.

În primul rând e recomandat să ne fixăm singuri o oră de culcare și una de trezire. De asemenea, este bine să dormim cel puțin opt ore pe noapte. Alcoolul nu trebuie consumat cu patru ore înainte de somn și nici mâncarea.

Totodată, este recomandat să facem mișcare, însă nu înainte de culcare. Un alt sfat important este ca în cazul în care nu adormim în 30 de minute, să ieșim din cameră. Putem să revenim în momentul în care simțim că ne este somn.

ADVERTISEMENT