News

Peste 600 de români afectați de anularea zborurilor Blue Air au cerut ajutorul autorităților. Anunțul MAE

MAE transmite că peste 620 de români au cerut ajutorul MAE, după ce au rămas blocați în Europa din cauza Blue Air.
07.09.2022 | 09:59
Peste 600 de romani afectati de anularea zborurilor Blue Air au cerut ajutorul autoritatilor Anuntul MAE
Sute de oameni cer ajutorul MAE din cauza Blue Air. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că oamenii au fost afectați de anularea zborurilor Blue Air și au solicitat sprijinul autorităților pentru a se întoarce în țară. Majoritatea solicitărilor au venit din Cehia, Cipru, Portugalia și Spania.

Peste 600 de români au cerut sprijinul MAE

Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a anunțat pentru News.ro, că peste 620 de români au cerut ajutorul autorităților până marți, 6 septembrie, la ora 23:00.

ADVERTISEMENT

”MAE informează că, până la acest moment, au fost recepţionate semnalări din partea unor cetăţeni români afectaţi de anularea zborurilor din Cehia, Cipru, Croaţia, Grecia, Israel, Norvegia, Portugalia, Spania şi Regatul Unit.

Din informaţiile deţinute de MAE la acest moment, peste 620 de cetăţeni români au solicitat sprijinul Guvernului României pentru a se reîntoarce în ţară”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAE.

ADVERTISEMENT

În acest context, în care compana Blue Air a anulat toate zborurile, a fost activată o linie telefonică (0040751084537) și o adresă de e-mail (callcenter@mae.ro). Cetățenii români aflați în dificultate în Europa pot să își notifice, astfel, situația. Totodată, oamenilor le este recomandat să ia legătura cu cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular din țara unde se află (https://econsulat.ro/Home/DateDeContact).

Blue Air a anunțat că sistează toate zborurile până luni, 12 septembrie 2022, după ce Administrația pentru Fondul de Mediu i-a blocat conturile. Măsura a fost luată pentru a recupera o datorie de 28 de milioane de lei, pe care Blue Air o vrea reeșalonată. Marea problemă a companiei este că a fost deja amendată cu 2 milioane de euro pentru proasta gestionare a situației, pe lângă datoriile astronomice deja acumulate.

ADVERTISEMENT

Datoria spre Fondul de Mediu e trecută în contul celor ”54.230 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021”, conform sursei citate.

Premierul Nicolae Ciucă a reacționat la aflarea acestei vești și a anunțat că la nivel european sunt peste 3.000 de călători blocați în diverse aeroporturi din străinătate.

ADVERTISEMENT

Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor, a anunțat că Guvernul va aloca în regim de urgență 5 milioane de lei companiei TAROM pentru a trimite avioane care să-i readucă în țară pe românii rămași blocați în Europa.

Vestea e proastă pentru Blue Air, pentru că această sumă se va adăuga datoriilor și așa imense pe care compania le-a acumulat. Cu conturile blocate, este greu de crezut că Blue Air mai poate fi pusă pe picioare.

ADVERTISEMENT