News

Peste jumătate din spitalele din România sunt mai vechi de 60 de ani. Câte clădiri se pot prăbuși în cazul unui cutremur

Un raport al Curții de Conturi din 2022 arată că 15% din spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătății se pot prăbuși în cazul unui cutremur
25.02.2023 | 17:11
Peste jumatate din spitalele din Romania sunt mai vechi de 60 de ani Cate cladiri se pot prabusi in cazul unui cutremur
Doar un sfert din banii de la buget a mers pentru consolidarea spitalelor. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Raportul Curții de Conturi, realizat în urma unui audit din 2022, arată că peste jumătate dintre clădirile care funcționează în subordinea Ministerului Sănătății sunt mai vechi de 60 de ani, iar unele dintre acestea fiind construite cu peste 100 de ani în urmă.

Risc seismic ridicat la spitalele din România

Auditul Curții de Conturi, ce a vizat performanțele manageriale în spitalele Ministerului din perioada 2014-2021 arată că peste 50% dintre clădiri au o vechime mai mare de 60 ani, 10 dintre acestea având chiar şi peste 100 de ani. Inspectorii Curții de Conturi arată că în ultimii nouă ani 75% din fondurile alocate de la bugetul de stat au fost direcționate către achiziția de aparatură medicală și nu către reabilitarea imobilelor.

ADVERTISEMENT

„Peste 50% din clădirile unităților sanitare spitalicești au o vechime mai mare de 60 ani, doar 3% fiind construite în ultimii 20 de ani. Mai mult de cât atât, un număr de 10 unități sanitare din subordinea MS au în administrare și clădiri cu o vechime mai mare de 100 ani, spre exemplu Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. “Matei Balș”, Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice “N.C. Paulescu”, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”.

Printre unități sanitare cu paturi există și unități care au în administrare clădiri monumente istorice spre exemplu Spitalul Județean Clinic de Urgență Cluj-Napoca, Spitalul Județean Clinic de Urgență “Sf. Spiridon” Iași (din perioada 1756-1758) și Institutul Regional de Oncologie Iași (din sec XIX)”, se arată în raportul Curții de Conturi.

ADVERTISEMENT

Potrivit auditului efectuat de inspectorii Curții de Conturi, doar un sfert din fondurile alocate celor aproape 60 de spitale aflate în subordinea directă a Ministerului Sănătății au fost direcționate către lucrări de construcție și consolidări.

„Ponderea cea mai mare a fondurilor pentru investiții a fost alocată pentru achiziția de aparatură medicală, respectiv 75% din totalul fondurilor alocate celor 58 de spitale din rețeaua MS, ceea ce înseamnă că doar 25% din totalul fondurilor alocate au fost destinate pentru construcții, modernizări, consolidări, reparații capitale ale clădirilor”, se mai arată în documentul citat, unde se subliniază că modalitatea de aplicare a principiilor de alocare a fondurilor nu este una transparentă și nu au fost utilizate punctaje pentru fiecare principiu astfel încât să rezulte un clasament în alocarea fondurilor pentru investiții.

ADVERTISEMENT

Câte clădiri se pot prăbuși în cazul unui cutremur

Potrivit sursei citate, 15% din numărul clădirilor sunt încadrate la una dintre cele patru categorii de risc seismic, susceptibile de prăbușire în cazul unui cutremur. Un număr de 2 unități sanitare (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” și
Spitalul Județean Clinic de Urgență “Sf. Spiridon” Iași) au în administrare 10 clădiri încadrate în Clasa de risc seismic RsI, din care fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbușire în cazul unui cutremur.

„Referitor la riscul seismic, aproximativ 15% din numărul clădirilor, reprezentând 20% din totalul suprafeței utile aferente unităților sanitare din subordinea MS sunt încadrate în una din cele 4 clase de risc seismic, RsI, RsII, RsIII sau RsIV, însă două unități sanitare fac parte din clasa de RsI, cu susceptibilitate de prăbușire în cazul unui cutremur (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” și Spitalul Județean Clinic de Urgență “Sf. Spiridon” Iași). Un număr de 49 de clădiri sunt încadrate în clasa RsII, susceptibile de avariere majoră în cazul unui cutremur, care pot pune în pericol siguranța utilizatorilor”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, documentul citat arată că 46% dintre unități nu sunt autorizate ISU, ceea ce reprezintă un factor major de risc. În contrast cu lipsa de investiții în siguranța clădirilor, marea majoritate a fondurilor s-au dus la fondul de salarii în contextul majorărilor salariale din sistemul medical. „Fondul de salarii a crescut de 5 ori în anul 2021 față de 2014, motivat atât de creșterile salariilor de bază cât și de creșterea numărului de personal. Salariile personalului medical au crescut în medie de 3,06 ori față de anul de raportare 2014”, mai arată documentul Curții de Conturi.

ADVERTISEMENT