Life

Peștele care nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion. Se spune că aduce noroc în noul an

Ce pește trebuie să se numere printre bucatele consumate de români la trecerea dintre ani. Se crede că aduce noroc în următorul an.
29.12.2023 | 08:10
Pestele care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Revelion Se spune ca aduce noroc in noul an
Ce pește trebuie să se numere printre bucatele consumate de români la trecerea dintre ani. Se crede că aduce noroc în următorul an. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Peștele care nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion. Se spune că aduce noroc în noul an. Mai exact, este vorba de o specie care face parte din familia salmonidelor și care se pescuiește și în țara noastră.

Ce pește trebuie să se numere printre bucatele consumate de români la trecerea dintre ani. Se crede că aduce noroc în următorul an

Ce pește trebuie să se numere printre bucatele consumate de români la trecerea dintre ani. Se crede că aduce noroc în următorul an. Tradiția ne amintește că cei care păstrează acest obicei vor trece lin prin problemele vieții.

ADVERTISEMENT

În plus, se mai spune că peștele trebuie să fie așezat întreg pe farfurie, nicidecum porționat pentru că în felul acesta șansa se va pierde. Norocul nu va mai fi complet, lucru cunoscut de foarte multe persoane din România.

„Aşa e datina, trebuie să înaintăm anul viitor ca peştele”, a spus o femeie care a cumpărat deja pește pentru noaptea de Revelion, notează observatornews.ro. „Spune tradiţia că aduce noroc, să fii ca peştele, răzbătător”, a completat altcineva.

ADVERTISEMENT

Ei bine, păstrăvul este peștele răpitor de apă dulce care nu trebuie să lipsească din meniul de Anul Nou. Acesta este foarte căutat de clienți perioada asta. De asemenea, comercianții spun că are un gust special dacă este afumat cu lemn de fag şi conuri de brad.

„Trebuie să dăm, ca să încetinim focul, nu are voie să ardă cu flacără. Ăsta este de abia pus şi acesta avem peştele gata, bun de mâncat”, a declarat Ionel Popescu, administrator păstrăvărie, mai arată sursa citată.

ADVERTISEMENT

Afumarea are loc între 2 și 4 ore, în funcție de dimensiunile peștelui care se pescuiește din cursul superior al râurilor. Prinderea lui se face la temperaturi care nu trebuie să depășească mai mult de 15 grade Celsius.

Ce sortimente de pește consumă românii de Revelion

Păstrăvul nu este singurul sortiment de pește consumat de români în noaptea de Revelion. Comercianții spun că au vândut foarte multă doradă, lup de mare, dar și salate cu pește pentru aceste sărbători de iarnă.

ADVERTISEMENT

Icrele preparate proaspăt, salata de ton cu maioneză sau salata de macrou afumat se numără printre preferatele clienților pentru masa de Anul Nou. Tot atunci oamenii aleg să consume și 12 boabe de struguri pentru fiecare lună din an.

E important să se pună și câte o dorință pentru fiecare boabă de strugure. Fructele rotunde, cum ar fi merele, portocalele și clementinele, simbolizează ideea de continuitate. În felul acesta pot fi atrase norocul și succesul.

ADVERTISEMENT