Life

Ce tip de pește nu ar trebui să cumperi din magazine. Poate deveni toxic și ascunde un detaliu nebănuit

Un anumit tip de pește nu ar trebui să se afle niciodată pe masă. Este toxic și consumul lui poate duce chiar la probleme de sănătate.
24.07.2023 | 10:50
Ce tip de peste nu ar trebui sa cumperi din magazine Poate deveni toxic si ascunde un detaliu nebanuit
Ce tip de pește nu ar trebui să consumi niciodată Fotomontaj FANATIK
ADVERTISEMENT

De multe ori, în special în diete, nutriționiștii ne recomandă să consumăm carnea de pește. Este o carne albă, slab calorică și ajută în diete, fără a ne priva de aportul necesar de nutrienți. Doar că există mai multe tipuri de pești care nu sunt buni pentru organismul nostru. Unii dintre ei sunt chiar toxici din cauza cantității mari de mercur. Consumați constant, pot duce pe probleme de sănătate.

Ce tip de pește nu este recomandat pentru consum și poate deveni toxic pentru organism

Deși consumul de pește este recomandat datorită conținutului ridicat de proteine și vitamine, nu toți peștii sunt la fel de sănătoși. Potrivit El Español, printre proprietățile cărnii de pește se numără faptul că furnizează între 18-20% de proteine cu valoare biologică ridicată. Peștele este o sursă excelentă de vitamine din complexul B, precum și vitaminele liposolubile A și D.

ADVERTISEMENT

“Peștele este bogat în iod, fosfor, potasiu, magneziu și calciu dacă este consumat cu oase și conține puțin țesut conjunctiv, ceea ce îl face mai digerabil”, potrivit sursei citate.

Cu toate acestea, există trei specii care sunt destul de comune în supermarketuri, dar care nu sunt recomandate pentru consum. Aceste tipuri de pește pe care este bine să le evitați sunt: tilapia, pangasius și bibanul.

ADVERTISEMENT

Tilapia, un pește plin de antibiotice și cu valoare nutritivă săracă

Tilapia, un pește de apă dulce înrudit cu bibabul, este din ce în ce mai des întâlnit în pescăriile din supermarketuri. Este crescut în China și, din cauza producției de masă, se poate abuza de utilizarea aditivilor și antibioticelor în creșterea sa.

Este unul dintre peștii de apă dulce cu cea mai scăzută valoare nutritivă. Are mai puțini nutrienți esențiali, cum ar fi omega-3, în comparație cu alți pești. De asemenea, nu este foarte gustos. Așadar, spre deosebire de somon, spre exemplu, care nu are nevoie de prea multe condimente pentru a ieși gustos, tilapia este un pește fără gust. Astfel, veți fi nevoiți să condimentați bine peștele, ceea ce, din start îl face mai puțin bun pentru sănătate.

ADVERTISEMENT

Pangasius, un pește ce poate deveni toxic din cauza apei poluate

Pangasius, este un tip de pește care a devenit extrem de popular în ultimii ani deoarece se găteste extrem de usor și rapid și nu are oase. În realitate însă, reprezintă o bombă toxică. Acest tip de pește devine toxic deoarece este crescut în râul Mekong din Asia de Sud-Est. Acesta este unul dintre cele mai poluate și pline de plastic râuri de pe planetă.

Fileul de pangasius din comerț are un conținut extrem de redus de nutrienti.Mai mult, toxicitatea lui crește deoarece pangasius-ul este și un peste sanitar. Acesta se hrăneste cu multe toxine, bacterii și microorganisme, dar si resturi de pește mort. Carnea lui devine contaminată, toxică și nu este deloc sănătoasă pentru consum.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rand, pentru că cererea este destul de mare, s-a descoperit că acest tip de pește este injectat cu diverși hormoni, pentru a le accelera creșterea. Potrivit lui José Manuel López Nicolás, profesor de biochimie și biologie moleculară, acest pește poate fi toxic și are valoare nutritivă redusă.

“În comparație cu alți pești albi, cum ar fi merluciu, are cu aproape 50% mai puține proteine și cu 60-80% mai puțini acizi grași polinesaturați. Dacă îl comparăm din punct de vedere nutrițional cu peștele albastru, pangasius iese chiar mai prost”, spune specialistul.

Bibanul, un pește iubit și consumat, însă toxic pentru organism

Bibanul este un pește african a cărui valoare energetică este foarte scăzută. Are doar 90 de kilocalorii la 100 de grame. Din acest motiv, este adesea folosit în dietele de slăbire.

Bibanul este bun la gust, însa conține foarte mult mercur. Din acest motiv este indicat să alegem bibani de dimensiuni mici, de pana la 0.5 kilograme. Același lucru este valabil și pentru cod. Acesta are proteine de calitate în compozitie, însă nu exagerați cu consumul lor.

ADVERTISEMENT
Tags: