News

Pfizer a dat România în judecată. Ţara noastră este somată să plătească pentru vaccinurile anti-Covid contractate în pandemie

Pfizer anunță oficial că a dat în judecată România. Țara noastră este somată să cumpere cele 28 de milioane de doze de ser contractate în pandemie.
18.01.2024 | 17:08
Pfizer a dat Romania in judecata Tara noastra este somata sa plateasca pentru vaccinurile antiCovid contractate in pandemie
Pfizer dă în judecată România. Compania farmaceutică ne cere să cumpărăm 28 de milioane de doze de ser pe care le-am comandat. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Este oficial: compania Pfizer a dat în judecată România. Gigantul farmaceutic ne cere în instanță să cumpărăm 28 de milioane de doze de ser pe care le-am comandat în debutul pandemiei de Covid-19.

Pfizer dă în judecată România. Compania farmaceutică ne cere să cumpărăm 28 de milioane de doze de ser pe care le-am comandat

În noiembrie 2023, Pfizer a dat în judecată guvernul polonez pentru neplata a 60 de milioane de doze de vaccin Covid-19. Sunt doze pe care Guvernul de la Varşovia le-a comandat, dar pe care nu le-a mai ridicat.

ADVERTISEMENT

Compania americană aplică același scenariu și cu România. Țara noastră a fost dată în judecată într-un proces care ne-ar putea costa cel puţin jumătate de miliard de euro. Pfizer cere statului român să-și respecte angajamentele și să cumpere 28 de milioane de doze de ser pe care le-a comandat.

Pfizer şi BioNTech anunță oficială că au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru Covid-19 plasate de Guvern. Comanda este parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021, precizează Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer.

ADVERTISEMENT

”În urma unei încălcări prelungite a angajamentelor contractuale şi a unei perioade de discuţii purtate cu bună-credinţă între părţi, Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României.

Pfizer şi BioNTech urmăresc să determine România să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvernul României, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021.

ADVERTISEMENT

Pfizer şi BioNTech consideră că este important ca toate părţile să îşi respecte obligaţiile contractuale în temeiul acordului care a facilitat răspunsul european de succes la pandemie.

Pfizer şi BioNTech continuă să sprijine acest răspuns şi îşi menţin angajamentul de a furniza vaccinuri pentru COVID-19 în conformitate cu acordurile lor contractuale şi în interesul sănătăţii publice”, anunță Pfizer, într-o reacție pentru News.ro.

ADVERTISEMENT

Reacția ministrului Alexandru Rafila după anunțul Pfizer

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a avut o primă reacție după anunțul Pfizer. Fostul reprezentant al României la OMS spune că ministerul a primit prin poştă notificarea Pfizer de chemare în faţa instanţei la Bruxelles.

Rafila consideră că nu există niciun fel de bază legală pentru aceste compensații financiare. ”În mod evident, noi nu puteam să comandăm restul de 28 de milioane de doze de vaccin”, afirmă oficialul român.

Este o situaţie care nu este neaşteptată, având în vedere că Pfizer a făcut acelaşi lucru şi cu alte două state membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia şi Ungaria. A venit acum rândul României care nu a acceptat, nu am avut cum să acceptăm să semnăm un amendament propus de către compania Pfizer, care presupunea plata unor compensaţii financiare.

Nu există niciun fel de bază pe legală pentru aceste compensaţii financiare. În mod evident, noi nu puteam să comandăm restul de 28 de milioane de doze de vaccin care mai rămăseseră de livrat în cadrul acestui contract, în condiţiile în care în România interesul pentru vaccinare practic nu există în acest moment”, spune ministrul.

Alexandru Rafila a mai precizat că în următoarea perioadă va fi căutată o firmă de avocatură. El mai adaugă că România va încercă să se coordoneze cu Polonia din punct de vedere al argumentelor faţă de acest contract.

O reacție pe această temă a venit și din partea purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Acesta spune că autorităţile de la Bucureşti au fost notificate în luna decembrie a anului trecut de compania Pfizer cu privire deschiderea unui litigiu pentru recuperarea unor sume de bani. Primul termen al procesului ar urma să aibă loc în luna februarie.

ADVERTISEMENT