News

Philip Morris International donează două drone de 700.000 de dolari pentru combaterea contrabandei. Aparatele, folosite de Poliția de Frontieră

Philip Morris International donează Poliției de Frontieră două drone de 700.000 de dolari. Aparatele, folosite pentru supraveghere și combaterea contrabandei
18.04.2024 | 18:21
Philip Morris International doneaza doua drone de 700000 de dolari pentru combaterea contrabandei Aparatele folosite de Politia de Frontiera
Noile drone vor contribui la o mai bună supraveghere și vor consolida lupta împotriva traficului ilicit
ADVERTISEMENT

Philip Morris International donează Poliției de Frontieră două drone de tip UAS (Unmanned Aicraft System), aparate care vor contribui la supravegherea frontierei și la combaterea contrabandei cu țigări.

Supravegherea a peste 500 km de graniță

Philip Morris International donează Poliției de Frontieră două drone de tip UAS (Unmanned Aicraft System, vehicule aeriene și echipamente asociate fără operator uman, care sunt pilotate de la distanță sau zboară în mod autonom), pentru acțiunile de supraveghere a frontierei, în contextul în care comerțul ilicit a crescut cu 27% în ultimele două luni, după o perioadă de opt ani de scădere.

ADVERTISEMENT

Noile drone vor facilita supravegherea a peste 500 de kilometri de graniță a României, pentru combaterea contrabandei cu țigarete și alte produse.

Protecția frontierelor externe Schengen

„Contracararea acestui fenomen este un obiectiv prioritar nu numai al Poliției de Frontieră, al tuturor structurilor cu atribuții în domeniu din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. La nivelul Poliției de Frontieră au fost dispuse o serie de măsuri menite să eficientizeze activitățile de prevenire și combaterea acestui fenomen, cum ar fi intensificarea acțiunilor în sistem integrat, utilizarea la capacitate maximă a dispozitivelor de supraveghere a frontierei de stat, precum și îmbunătățirea analizelor de risc.

ADVERTISEMENT

Aceste activități presupun inclusiv acțiuni coordonate cu autoritățile din celelalte state membre, precum și Agențiile Uniunii Europene. Reafirm că Poliția de Frontieră a confirmat că îndeplinește standardele corespunzătoare pentru protecția frontierelor externe ale spațiului Schengen”, a declarat Bogdan Despescu, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, chestor general de poliție.

Finanțare prin programul PMI IMPACT

Achiziția dronelor este urmarea rundei a treia de finanțare a programul PMI IMPACT, o inițiativă globală de sprijinire a proiectelor dedicate reducerii sau prevenirii comerțului ilegal și combaterii consecințelor negative ale acestuia asupra persoanelor, familiilor și comunităților. Până la ora actuală, peste 3.300.000 de dolari au fost investiți în finanțarea proiectelor din programul PMI IMPACT

ADVERTISEMENT

„Aceste echipamente vor crea avantajul unei supravegheri eficiente prin acoperirea unor zone de până la 150 km, crescând semnificativ timpul de reacție prin planificarea strategică a echipajelor, care pot interveni cu celeritate, complementar mijloacelor de supraveghere deja existente. Astfel, noua tehnică se va alătura celor 38 de aeronave fără pilot aflate deja în dotarea instituției noastre. Primele 7 au intrat în dotare în anul 2018, fiind completate de alte 26 în anul 2022 și încă 5 în anul 2023, prin contracte de achiziție și donații.

Toate aceste echipamente și investiții răspund noilor provocări cu care ne confruntăm, dar și politicilor europene de îmbunătățire a standardelor administrative. Acestea completează în mod firesc capacitatea operativă și strategică a instituției care aduce după sine întărirea securității la frontierele României, dar și la frontierele externe ale Uniunii Europene”, a declarat Cornel-Laurian Stoica, Inspector general al Poliției de Frontieră.

ADVERTISEMENT

Dronele oferite de PMI costă aproximativ 700.000 de dolari

Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC), organizație cu sediul la București (care reunește 11 state membre din sud-estul Europei) care acționează pentru combaterea criminalității transfrontaliere (fiind și singura de acest fel în zona de sud-est europeană) a primit deja, prin prima rundă de finanțare PMI IMPACT, peste 1.500.000 de dolari.

„Astăzi suntem onorați să finanțăm achiziția a două drone speciale în valoare de aproape 700.000 de dolari. Acestea vor fi folosite de Poliția de Frontieră în zonele greu accesibile de la granițele țării, cu scopul combaterii comerțului ilicit cu produse, inclusiv cu țigarete. Parteneriatul dintre marile companii din industrie și autoritățile de control a dus la scăderea cu 54% a comerțului ilicit în ultimii 8 ani. Cu toate acestea, ieri a fost dată publicității o cifră care ne îngrijorează pe toți: trendul pe care l-am observat în ultimii 8 ani a fost pentru prima dată inversat: în primele două luni am observat o creștere cu 27% a comerțul ilicit.

Această cifră este un semn că nu trebuie să lăsăm niciodată garda jos în ceea ce privește combaterea acestui fenomen infracțional și că trebuie să întărim colaborarea dintre companiile din industrie, autoritățile de control și populație. În acest context, domnule Secretar de Stat, domnule Chestor, vreau să vă asigur că veți continua să aveți în Philip Morris International, în Philip Morris  și în colegii mei parteneri de nădejde pentru combaterea contrabandei și a comerțului ilicit”, a declarat Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

A doua rundă de finanțare prin PMI IMPACT a adus peste 1.200.000 de dolari care au fost folosiți pentru combaterea traficului ilicit de tutun (echipamente de patrulare și detectare) și la acțiuni de formare-coordonare pe plan local având ca scop destructurarea rețelelor de contrabandiști din zonele frontaliere cu Ucraina, Republica Moldova și Serbia

 

ADVERTISEMENT