News

Philip Morris România, semnatară a Cartei Diversității: ”Valorificăm un mediu divers și incluziv, în care fiecare voce este auzită”

Philip Morris România a semnat Carta Diversității. Prin acest demers, compania își expune viziunea privind promovarea multiculturalității și a diversității.
17.07.2023 | 21:07
Philip Morris Romania semnatara a Cartei Diversitatii Valorificam un mediu divers si incluziv in care fiecare voce este auzita
”Diversitatea este atuul nostru principal”, anunțul Philip Morris România, semnatară a Cartei Diversității. Sursa foto: investopedia.com
ADVERTISEMENT

Când vorbim de diversitate la locul de muncă, ne referim la angajarea de persoane de diferite vârste, genuri, etnii, orientări sexuale, medii culturale și niveluri de educație.

”Diversitatea este atuul nostru principal”, anunțul Philip Morris România, semnatară a Cartei Diversității

Datele statistice și cercetările spun că organizațiile cu o forță de muncă diversificată au cu 35% mai multe șanse să obțină profituri financiare mai mari decât cele care nu insistă pe valorile diversității. În general, companiile cu o diversitate mai mare au cu 70% mai multe șanse să cucerească mai multe piețe. Acest lucru poate schimba jocul în lumea profesională.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă, de fapt, semnarea Cartei Diversității? Prin acest demers, organizațiile fac un pas semnificativ în călătoria lor spre diversitate și obțin, în același timp, acces la un cadru care poate ajuta la dezvoltarea și îmbunătățirea politicilor existente.

Publicația are rolul de a oferi inspirație, sprijin și motivație organizațiilor care se străduiesc să promoveze agenda de diversitate și incluziune. Ghidul rapid și practic bazat pe inițiativele de succes implementate în managementul diversității de organizațiile românești include 15 exemple practice de inițiative, cu scopul de a inspira alte organizații în eforturile lor.

ADVERTISEMENT

Încă de pe 18 aprilie 2018, România a lansat oficial Carta Diversității. Am devenit, atunci, a 21-a țară din Uniunea Europeană care a aderat la Europa Diversity Platform. La ora actuală, Carta Diversității din România are 210 semnatari, cu aproximativ 260.000 de angajați din diverse companii, instituții publice și ONG-uri. Printre acestea se află și Philip Morris România.

Per total, numărul angajaților în această companie a ajuns la 1.500, cu o rată anuală de creștere de 7%, invers față de declinul anual de 1% înregistrat de acest sector în țara noastră. Indirect și indus, nivelul estimat de joburi create sunt de 3.751 în 2023.

ADVERTISEMENT

Diversitatea este atuul nostru principal”, spune Mircea Scăunașu, Managing Director Philip Morris Romania. ”Suntem parte a unui grup care este lider la nivel global în industria tutunului și care, printr-o mișcare revoluționară, și-a propus să construiască un viitor fără fum. Acest lucru necesită, pe lângă o doză uriașă de curaj, dorința de a te reinventa ca organizație. O mișcare atât de importantă și curajoasă nu s-ar putea face fără oameni care împărtășesc viziunea noastră.”

Philip Morris International, preocupare privind respectarea principiilor diversității și incluziunii

De notat că preocuparea pentru respectarea principiilor diversității și incluziunii nu sunt o noutate la nivelul companiei. În primăvara lui 2019, Philip Morris International (PMI) a devenit prima companie care a primit certificarea globală EQUAL-SALARY, după o amplă evaluare cantitativă și calitativă a practicilor legate de salarizare. Concluzia analizei a fost că PMI privește diversitatea ca cel mai mare atu și promovează o cultură incluzivă care reflectă diversitatea lumii noastre, cu scopul de a crea un mediu în care toți angajații își pot manifesta în mod autentic personalitatea și valorile.

ADVERTISEMENT

”Suntem o afacere internațională cu angajați din întreaga lume și valorificăm un mediu de lucru divers și incluziv, în care fiecare voce este auzită și apreciată, indiferent de mediul din care provine sau de identitate. La PMI, diversitatea este atuul nostru principal. În prezent, 37% din funcțiile de conducere sunt ocupate de femei și ne propunem să creștem acest procent la nivel internațional la cel puțin 40%. Lucrăm cu angajații noștri și promovăm discuții despre gen, LBGTIQA+, etnie și rasă, dizabilități și sănătatea mintală,” adaugă Mircea Scăunașu.

În țara noastră, Philip Morris acordă mare atenție principiilor egalității de șanse și diversității. Femeile câștigă cu 13% mai mult decât bărbații, invers față de situația la nivel național, unde femeile au salarii cu 2% mai mici decât bărbații. În plus, 19% dintre angajații PMI în România au 30 de ani sau chiar mai puțin, raportat la media națională de 15%.

PMI este un contribuabil important la bugetul de stat. La nivel local, fabrica PMI din Otopeni cumulează aproape 3% din forța totală de muncă angajată în industrie din Județul Ilfov, unul dintre cele mai importante centre economice din țară. De altfel, o contribuție importantă a companiei la economia locală este generată de salariile medii ridicate, cu mult peste media națională. În 2022, de exemplu, salariul mediu brut în cadrul PMI era de 1,4 ori mai mare decât salariul mediu brut pe economie.

Multe companii recunosc rolul vital al diversității și incluziunii în menținerea competitivității lor, dar nu toate au atins același nivel de progres. Mulți au implementat strategii de management al diversității pentru a face din diversitate o parte esențială a strategiei de afaceri. Cu toate acestea, este important ca toate companiile să facă eforturi pentru a îmbrățișa pe deplin diversitatea.

Importanța semnării de către Philip Morris a Cartei Diversității

Promovarea unui mediu incluziv și divers la locul de muncă nu este doar un lucru corect de făcut, ci este crucial în orice proces de transformare. ”Prin semnarea Cartei Diversității din România în 2020 ne-am angajat atât la nivel internațional, cât și în România, să oferim în continuare un mediu de lucru în care angajații să se simtă sprijiniți, respectați, implicați și să aibă oportunitățile necesare pentru a-și atinge potențialul, indiferent de vârstă, naționalitate, gen, etnie, orientare sexuală, religie sau orice altă caracteristică care i-ar putea face să se simtă prea „vizibili” sau, din contră, „invizibili”.

La PMI, oamenii noștri fac parte dintr-o cultură creativă, colaborativă, în care liderii îi inspiră pe cei din jur, îi ajută să își dezvolte abilitățile profesionale și îi inspiră să joace un rol cheie în construirea unui viitor fără fum”, concluzionează Mircea Scăunașu, Managing Director Philip Morris România.

Pentru ca o companie sau o afacere să fie cu adevărat incluzivă, acestea trebuie să depună un efort organizațional pentru a se asigura că efectele pozitive ale diversității sunt păstrate și că toți angajații se simt bineveniți și implicați.

Angajații vor fi mai fericiți în funcțiile lor; vor apărea idei noi, iar productivitatea va crește. Este timpul ca organizațiile să adopte o atitudine mai proactivă în ceea ce privește angajarea unei forțe de muncă diverse, care să reflecte oamenii adevărați ai societății de astăzi.

Material sustinut de PMI.

ADVERTISEMENT
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în...
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în București
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus...
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus "stop" și acum e sportivă profesionistă
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat...
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan, iar iubita de 40 de ani l-a părăsit
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
CUTREMUR ÎN DOSARUL Caracal! Vestea primită de Gheorghe Dincă în închisoare
CUTREMUR ÎN DOSARUL Caracal! Vestea primită de Gheorghe Dincă în închisoare
Teroare în Europa. Se așteaptă atentate de sărbători
Teroare în Europa. Se așteaptă atentate de sărbători
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!