Life

De ce nu vrea Ovidiu Lipan Țăndărică să se alăture proiectului reunirii Phoenix: ”Habar nu am ce se întâmplă!”

Ovidiu Lipan Țăndărică, unul dintre membrii formulei de aur a trupei Phoenix, nu pare să fie convins că se va alătura proiectului formației care sărbătorește 60 de ani și a fost inițiat de Nicu Covaci.
11.03.2022 | 13:14
De ce nu vrea Ovidiu Lipan Tandarica sa se alature proiectului reunirii Phoenix Habar nu am ce se intampla
Ovidiu Lipan Țăndărică nu prea vrea să se alăture proiectului reunirii Phoenix și să cânte alături de Nicu Covaci, Mircea Baniciu și Josef Kappl / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ovidiu Lipan Țăndărică, probabil cel mai cunoscut toboșar din istoria muzicală a României, devenit celebru pentru felul în care bătea tobele în anii de glorie ai trupei Phoenix, a recunoscut, în exclusivitate pentru FANATIK, că nu este convins că se va alătura formației la aniversarea celor 60 de ani.

Ce spune Ovidiu Lipan Țăndărică despre reunirea Phoenix

Aniversarea de 60 de ani a trupei Phoenix a fost anunțată, în urmă cu câteva zile, ca fiind și momentul în care membrii ”formulei de aur” vor concerta împreună pe scenă. Informația, în exclusivitate publicată de FANATIK, a fost confirmată și de marele rival al lui Nicu Covaci, Josef Kappl.

ADVERTISEMENT

”Vă anunț că la inițiativa liderului legendei Phoenix, Nicolae Covaci, au fost de acord să participe la evenimentele care vor avea loc în acest an, în cadrul aniversării de 60 de ani de la înființare, pe lângă alții, și toți membrii “formulei de aur” a trupei, fiind vorba de Mircea Baniciu, Josef Ioji Kappl, Ovidiu Lipan Țăndărică și Mani Neumann”, spunea Kappl pe conturile sale de socializare.

Contactat în repetate rânduri de FANATIK, Ovidiu Lipan Țăndărică s-a arătat, de fiecare dată, sceptic cu privire la reunirea trupei Phoenix. Și, fără să ascundă, ne-a spus că revenirea lui în trupă, la moment aniversar, nu s-a discutat încă.

ADVERTISEMENT

”Dacă este vorba de Phoenix nu am niciun răspuns. Nu știu unde este Covaci, nu am nimic, habar nu am ce se întâmplă”, ne-a spus, în exclusivitate, Ovidiu Lipan Țăndărică. Iar asta în ciuda faptului că, oficial, fusese anunțat ca parte a reunirii trupei.

Ovidiu Lipan Țăndărică, sceptic cu privire la participarea sa în reunirea trupei Phoenix

Chiar dacă a fost anunțat ca participând la evenimentul care aniversează 60 de ani de existență a trupei Phoenix, Ovidiu Lipan Țăndărică nu a confirmat că va face parte din proiect, explicând, pentru FANATIK, că ar fi multe lucruri de pus la punct înainte.

ADVERTISEMENT

”Nu sunt în nicio legătură cu ei, a rămas să vedem. Nu știu dacă mă voi alătura proiectului, o să vedem. Să vedem ce pretenții sunt, ce negociem, ce se va întâmpla”, ne-a spus celebrul toboșar.

Comportamentul lui Ovidiu Lipan Țăndărică este însă ușor de explicat având în vedere scandalurile în care a fost implicat cu Nicu Covaci, de-a lungul timpului, liderul trupei Phoenix povestind, la un moment dat, că ar fi fost la un pas să îl omoare.

ADVERTISEMENT

Scandalurile epocale din trupa Phoenix, piedică în reunirea trupei?

După ce o parte a membrilor trupei Phoenix au reușit să fugă, în vremea comunismului, din România, fricțiunile din formație au devenit unele cât se poate de serioase. Liderul autoritar al band-ului simbol al rock-ului românesc, Nicu Covaci, a fost acuzat că și-ar fi însușit banii trupei. De aceea, relațiile cu Josef Kappl și Mircea Baniciu au devenit dezastruoase.

Ovidiu Lipan Tandarica
Ovidiu Lipan Țăndărică, Mircea Baniciu și Josef Kappl s-au certat cumplit cu Nicu Covaci pe subiectul Phoenix / Foto: Facebook

Nu mai departe de câteva luni în urmă, Josef Kappl spunea, tot pe contul său de socializare, cu privire la reunirea trupei că este una pe care nu și-o dorește. ”Faptul că noi, cei din “formula de aur” a Phoenixului nu vom fi invitați la aniversarea 60 a trupei, nu ne afectează de loc, dragă Covaci, în primul rând pentru că aniversarea noastră s-ar socoti din 1971, nu din 1962, iar în al doilea rând rămânem cruțați de multe momente penibile pe care le-ai creat și le creezi în continuare pe scenă, ca acordaje interminabile ale chitarei și atitudinea față de public”, scria Kappl.

Nicu Covaci, despre Mircea Baniciu și Kappl: ”Nu suport trădarea”

De altfel, la sfârșitul anului trecut, Nicu Covaci îi desființa pe Mircea Baniciu și pe Josef Kappl, numindu-i trădători.

”Fiindcă anul viitor împlinim 60 de ani pregătim mai multe evenimente speciale. Nu voi invita la aceste eveniment pe cei care ne-au trădat. Eu nu suport trădarea și sunt de părere că un rău făcut voit trebuie pedepsit”, anunța Nicu Covaci, citat de pressalert.

Replicile lui Kappl și ale lui Baniciu, usturătoare de altfel, nu au întârziat, aceștia acuzându-l pe Nicu Covaci de minciună.

”Noi nu am trădat pe nimeni ci ne-am despărțit la timp de cel care, după evadarea din țară, ne-a tratat ca pe sclavi, ne-a mințit și ne-a amenințat după ce i-am atras atenția asupra situației grave în care ajunsesem prin datoriile pe care le-am cauzat prin neachitarea chiriei și a facturilor pentru telefon, electricitate și multe altele, prin lipsa banilor”, spunea Josef Kappl.

”Vine un… d-ăsta de Kappl să mă acuze pe mine, care mi-am riscat viața ca să îi fac oameni liberi. Dar îmi stric pofta de mâncare cu ei…”, a replicat, pentru FANATIK, la acea vreme, Nicu Covaci.

Mircea Baniciu și Nicu Covaci, 30 de ani de dispreț reciproc și ceartă pentru Phoenix

Mircea Baniciu, singurul membru al formației care, în momentul în care cei din Phoenix au fugit în Germania din România comunistă, a rămas în țară, a avut, la rândul lui, o serie de replici dure cu privire la liderul trupei.

”Mă tot întreb eu cu ce l-am trădat pe Nicu Covaci. Poți să scrii că el m-a trădat primul (râde, n.red.). El a fost primul care a trădat și a fugit. Numai trădătorii fug de greutăți, să nu uite că eu am rămas aici. Un mincinos mai mare ca ăsta nu a pomenit muzica rock românească. Atâtea minciuni pe care a trebuit să le suportăm, toți, nu doar eu… Minciună după minciună. (…)

El profită cu nesimțire, cu un tupeu extraordinar, de succesul pe care l-am avut noi, în formula pe care am avut-o în anii `70-`80. El profită de chestia asta, i-a angajat pe ăștia care sunt mai tineri și mai fraieri, zic eu, și poate să profite.

Mircea Baniciu, despre liderul Phoenix, Nicu Covaci: ”Marele mincinos al rock-ului românesc”

În fond și până la urmă toate acțiunile lui Covaci se rezumă la a câștiga cât mai mult. Și noi știm cât a câștigat el. A câștigat foarte, foarte mult vizavi de echipă. Noi (Mircea Baniciu și Josef Kappl, n. red.) mergeam cu sticlele în timp ce el umbla cu cu#$ve și securiști prin restaurante scumpe și bea șampanie și mânca bunătățuri, cu dulapul plin cu bani.

În schimb, minciuni peste minciuni de la marele mincinos al rock-ului românesc. Tromboane peste tromboane, doar să îi păcălească pe unii să îi dea bani. Ăsta este Nicu Covaci, la ora asta, din păcate. Un mincinos mai mare nu e în muzică!”, spunea, în exclusivitate pentru FANATIK, Mircea Baniciu.

ADVERTISEMENT