Life

Phoenix fără liniște de Crăciun! Mircea Baniciu și Nicu Covaci, în scandal: ”Un mincinos mai mare nu e în muzică”

Scandalul Phoenix s-a reaprins după ce Nicu Covaci i-a numit trădători pe câțiva foști membri ai formației alături de care a devenit bogat și celebru, dar Mircea Baniciu i-a răspuns pe măsură, prin FANATIK.
21.12.2021 | 17:28
Phoenix fara liniste de Craciun Mircea Baniciu si Nicu Covaci in scandal Un mincinos mai mare nu e in muzica
Scandalul Phoenix s-a reaprins după ce Nicu Covaci i-a numit trădători pe câțiva foști membri ai formației alături de care a devenit bogat și celebru, iar Mircea Baniciu și Josej Kappl i-au răspuns pe măsură Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Trupa Phoenix este, probabil, cea mai iubită formație din istoria folk-rock a României, iar oricare dintre membrii grupului este un nume cu greutate în muzica de la noi din țară. Doar că, de ani buni deja, contrele dintre Nicu Covaci, pe de-o parte, și alți membri ai trupei care a făcut istorie în lumea etno-rockului românesc, precum Mircea Baniciu și Josef Kappl, revin în atenție adeseori.

Evident, cuvintele grele nu lipsesc, ambele părți retezând, cu mult timp în urmă deja, orice posibilitate de împăcare. E adevărat, de cele mai multe ori, Nicu Covaci este cel care aduce în discuție problemele mai vechi – legate de bani, în special – pe care le are cu Mircea Baniciu și Josef Kappl, aceștia din urmă replicându-i, însă, pe măsură.

ADVERTISEMENT

Liderul Phoenix, Nicu Covaci, atac direct la Mircea Baniciu și Josef Kappl

”Fiindcă anul viitor împlinim 60 de ani pregătim mai multe evenimente speciale. Nu voi invita la aceste eveniment pe cei care ne-au trădat. Eu nu suport trădarea și sunt de părere că un rău făcut voit trebuie pedepsit”, anunța Nicu Covaci, la Timișoara, citat de pressalert.

Doar că declarația cu pricina l-a scandalizat pe un membru cu greutate a trupei Phoenix care, în anii comunismului, era singura ”evadare” pentru tinerii români. Din acest motiv, Iosef Kappl, membru în perioada de aur a formației, l-a atacat pe Nicu Covaci fără menajamente.

ADVERTISEMENT

”Văd că, cu cât tăcem noi mai mult, cu atât mai mult se umflă-n pene Covaci! Noi nu am trădat pe nimeni ci ne-am despărțit la timp de cel care, după evadarea din țară, ne-a tratat ca pe sclavi, ne-a mințit și ne-a amenințat după ce i-am atras atenția asupra situației grave în care ajunsesem prin datoriile pe care le-am cauzat prin neachitarea chiriei și a facturilor pentru telefon, electricitate și multe altele, prin lipsa banilor.

Prima minciună: “Pe Baniciu nu l-am luat în Germania pentru că n-a venit la întâlnirea din ziua evadării”. Realitatea a dovedit cu timpul, că Baniciu nici nu făcea parte din planul evadării ci în locul lui, fusese avizat de Covaci Moni Bordeianu (primul solist al trupei Phoenix și cel care l-a înlocuit pe Mircea Baniciu după evadarea din comunism, n. red.), ca să vină în Germania, în momentul în care va fi anunțat de succesul evadării noastre.

ADVERTISEMENT

Josef Kappl nu îl cruță pe Nicu Covaci: ”Ajunsesem la un moment dat să nu mai avem nimic de mâncare”

A doua minciună: “Vom participa la festivaluri mari, vom cânta în deschidere la concertele turneului Status Quo, vom avea multe concerte, etc, etc.”. Timpul trecea fără să se întâmple ceva, iar noi eram ținuți izolați în casa în care locuiam astfel încât să avem cât mai puțin contact cu presa și cu muzicienii din localitate, ca nu cumva să ne vină alte idei.

Nu aveam bani și nu exista nici o perspectivă. Ajunsesem la un moment dat să nu mai avem nimic de mâncare, în timp ce Covaci era bine aprovizionat pe ascuns.

ADVERTISEMENT

Deci venise momentul să ne trezim la realitate și să acționăm! În afară de asta și cele două “cărți” scrise de Covaci sunt presărate cu neadevăruri, exagerări și torsiuni! Mulți și-au dat seama de aceste lucruri, dar există, din păcate, și mulți care le cred!

Faptul că noi, cei din “formula de aur” a Phoenixului, nu vom fi invitați la aniversarea 60 a trupei, nu ne afectează de loc, dragă Covaci! În primul rând pentru că aniversarea noastră s-ar socoti din 1971, nu din 1962, iar în al doilea rând rămânem cruțați de multe momente penibile pe care le-ai creat și le creezi în continuare pe scenă, ca acordaje interminabile ale chitarei și atitudinea față de public!”, a notat Josef Kappl pe contul său de socializare.

De altfel, Josef Kappl spunea, la un moment dat, că, înainte de a fugi din țară, ajunsese cu Mircea Baniciu să recicleze sticle pentru a avea ce mânca, deși concertele Phoenix îi aduceau sume uriașe lui Nicu Covaci.

Mircea Baniciu, despre Nicu Covaci: ”El a fost primul care a trădat și a fugit”

FANATIK l-a contactat pe Mircea Baniciu pentru ca marele artist să comenteze declarațiile făcute de fostul său coleg de trupă, Nicu Covaci, iar solistul care a făcut istorie în Phoenix nu l-a cruțat deloc. Ba chiar, dimpotrivă, Mircea Baniciu luând decizia să facă dezvăluiri fără perdea despre felul în care era tratat el, dar și alți membri ai trupei, de Nicu Covaci.

”Mă tot întreb eu cu ce l-am trădat pe Nicu Covaci. Poți să scrii că el m-a trădat primul (râde, n.red.). El a fost primul care a trădat și a fugit. Numai trădătorii fug de greutăți, să nu uite că eu am rămas aici. Un mincinos mai mare ca ăsta nu a pomenit muzica rock românească. Atâtea minciuni pe care a trebuit să le suportăm, toți, nu doar eu… Minciună după minciună.

Că eu nu am venit după bani, că eu stau în țară să număr spectatorii… Că în timp ce el aruncă cu săgeți și cu sulițe și buzdugane, eu zâmbesc. Păi cum să nu zâmbesc la toate prostiile alea? La toate prostiile pe care mă punea să le când mă apuca râsul. Iar ultimele lui compoziții au fost un dezastru, s-a văzut și pe vânzări.

Mircea Baniciu: ”Tromboane peste tromboane, doar să îi păcălească pe unii să îi dea bani”

El profită cu nesimțire, cu un tupeu extraordinar, de succesul pe care l-am avut noi, în formula pe care am avut-o în anii `70-`80. El profită de chestia asta, i-a angajat pe ăștia care sunt mai tineri și mai fraieri, zic eu, și poate să profite.

În fond și până la urmă toate acțiunile lui Covaci se rezumă la a câștiga cât mai mult. Și noi știm cât a câștigat el. A câștigat foarte, foarte mult vizavi de echipă. Noi (Mircea Baniciu și Josef Kappl, n. red.) mergeam cu sticlele în timp ce el umbla cu cu#$ve și securiști prin restaurante scumpe și bea șampanie și mânca bunătățuri, cu dulapul plin cu bani.

În schimb, minciuni peste minciuni de la marele mincinos al rock-ului românesc. Tromboane peste tromboane, doar să îi păcălească pe unii să îi dea bani. Ăsta este Nicu Covaci, la ora asta, din păcate. Un mincinos mai mare nu e în muzică!

Eu am ținut foarte mult la el când eram în acea perioadă și ne-am iubit ca niște frați. Dar ăsta nu a fost frate cu noi niciodată, el și-a văzut de treaba lui și înregistra pe numele lui melodiile noastre”, a spus, în exclusivitate pentru FANATIK, Mircea Baniciu.

Nicu Covaci și Mircea Baniciu, contre despre fuga celor din Phoenix

Pentru FANATIK, Mircea Baniciu a dezvăluit că fuga celor de la Phoenix, în Germania, din noaptea dintre 1 și 2 iunie 1977, a însemnat momente în care a fost hăituit, la propriu, de Securitate.

”După ce au fugit ei, au venit la mine, a doua zi dimineața – că erau prin jurul nostru turnători și atârnători cât cuprinde – doi civili, de la Securitate. M-au invitat în clădirea securității, la beci, la o discuție care a durat până a doua zi, de dimineață.

Le-am zis că știu despre ce e vorba, dar că nu au ce să scoată de la mine pentru că eu îi spusesem lui Covaci că, în cazul în care fug, să nu îmi zică. Nu au avut ce să scoată de la mine”, povestește Mircea Baniciu, cel care, în fapt, ar fi fost ”sărit” de Nicu Covaci de la evadarea din iadul comunist.

În schimb, Nicu Covaci are altă variantă, cel puțin în discuția cu FANATIK. ”Citește cărțile scrise de mine, e istoria noastră. Nu pot să vorbesc prea mult, mănânc o ciorbă. Nu știa nimeni că plecăm!

Nici ei nu știau, singura care știa era săraca maică-mea, care, croitoreasă fiind, mi-a dat pânza neagră pe care am folosit-o la boxe (membrii trupei au fost transportați în străinătate ascunși în cutia boxelor formației, n. red.).

Iar maică-mea a fost pedepsită (se referă la Securitate, n. red.), i-au dat foc, 30 de lovituri de cuțit, au tăiat-o bucăți… Și vine un… d-ăsta de Kappl să mă acuze pe mine, care mi-am riscat viața ca să îi fac oameni liberi. Dar îmi stric pofta de mâncare cu ei…”, a spus și Nicu Covaci.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
Andreea Bălan și Victor Cornea
Andreea Bălan și Victor Cornea "s-au despărțit" în aeroport! Ce mesaj a primit artista pe un bilet
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi "învaţă" bebeluşul de 9 luni să conducă. Gestul inconştient, filmat şi postat online
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu...
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu supranume cuminți
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Când revin ploile, lapovița şi ninsorile. Prognoza meteo actualizată
Când revin ploile, lapovița şi ninsorile. Prognoza meteo actualizată
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a...
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a ascuns niciodată originile
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de...
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de schimbări benefice și noroc cât cuprinde