News

Pierdere uriaşă pentru ortodoxie, în Postul Paştelui. A murit preotul Bisericii Palatului Cotroceni şi al SPP, arhimandritul Irineu

Biserica Ortodoxă este în doliu, preotul SPP şi al Bisericii Palatului Cotroceni a murit. Arhimandritul Irineu Dogaru avea 62 de ani
21.04.2024 | 15:54
Pierdere uriasa pentru ortodoxie in Postul Pastelui A murit preotul Bisericii Palatului Cotroceni si al SPP arhimandritul Irineu
Părintele Irineu, încadrat de preşedintele Klaus Iohannis şi Patriarhul Daniel Foto: basilica.ro
ADVERTISEMENT

Este doliu în Biserica Ortodoxă Română, arhimandritul Irineu Dogaru, preotul de la Biserica Sfinţii Serghie şi Vah, de la Palatul Cotroceni, trecând la cele veşnice sâmbătă, la doar 62 de ani.

Irineu Dogaru era din 1997 preot al SPP şi al Bisericii Palatului Cotroceni

Părintele Irineu a rămas în conştiinţa credincioşilor ortodocşi ca fiind cel care în anii 2000 s-a ocupat de reconstrucția Bisericii Palatului Cotroceni, care fusese demolată pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, după ce a suferit daune structurale la marele cutremur din 1977.

ADVERTISEMENT

Arhimandritul Irineu Dogaru, care la botez a primit numele Ioan, s-a născut pe 15 noiembrie 1961, în localitatea Mărunţei, din judeţul Olt. A urmat Seminarul Teologic din Craiova, iar în 1988 a absolvit Insititutul Teologic din Bucureşti, după care şi-a desăvârşit pregătirea pastorală la Sorbona, urmând cursuri doctorale la Institutul Catolic de la Paris.

Basilica.ro mai scrie despre părintele Irineu că a urmat şi cursuri postuniversitare de perfecționare a preoților militari, precum şi cursuri de management.

ADVERTISEMENT

Drumul monahal al părintelui Irineu a început la vârsta de 29 de ani când, în 1990, a intrat la Mănăstirea Sinaia. După aceea, în perioada 1994-1997 a lucrat în cadrul Administrației Patriarhale, iar din anul 1997 până în 2024 a fost preot militar în cadrul Serviciului de Protecție și Pază (SPP) și Eclesiarh al Bisericii Sfinții Serghie și Vah de la Palatul Cotroceni.

Între numeroasele decoraţii primite de arhimandritul irineu Dogaru de-a lungul timpului amintim Ordinul Național “Steaua României” în gradul de Cavaler (2021), Emblema de Onoare a Serviciului de Protecție și Pază (2019) sau Ordinul Național “Pentru Merit” în gradul de Comandor (2018).

ADVERTISEMENT

Moartea părintelui Irineu, după o lungă luptă cu cancerul, lasă un gol imens în sufletele celor care l-au cunoscut. Doru Coşereanu, cântăreț la Biserica Palatului Cotroceni și apropiat al preotului, a împărtăşit pentru basilica.ro câteva gânduri în amintirea preotului.

“Părintele Irineu, mentorul meu. 7 ani am avut ocazia să ne fim suport unul altuia, să ne sprijinim și sfătuim reciproc. Veșnic recunoscător pentru experiența profesională și personală dobândită pe parcursul acestor ani”, a spus cântăreţul Bisericii Palatului Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Slujba de înmormântare a preotului arhimandrit Irineu Dogaru va avea loc marți, începând cu ora 12.00, la Mănăstirea Cernica.

ADVERTISEMENT