Sport

“Piticul” aduce o victorie uriașă! Cronica meciului România – Armenia 1-0, care ne duce în pole position pentru baraj!

Alexandru Mitriță a marcat cu capul unicul gol al unei victorii care ne duce aproape de barajul pentru CM. România trebuie să învingă Islanda și Lichtenstein, pentru a fi sigură de locul doi în grupă.
11.10.2021 | 23:38
Piticul aduce o victorie uriasa Cronica meciului Romania  Armenia 10 care ne duce in pole position pentru baraj
ADVERTISEMENT

România învinge Armenia cu 1-0 grație golului marcat de Alexandru Mitriță în minutul 26. Deși au fost ocazii mari de ambele părți, tabela a “înghețat” la acest scor, care ne pune în pole position pentru locul doi, care duce la baraj.

România, înapoi în Ghencea după 12 ani! 

România s-a întors pe stadionul Steaua după o pauză de 12 ani. În septembrie 2009, “tricolorii” au remizat împotriva Austriei, scor 1-1, în ultimul meci jucat de prima reprezentativă pe vechiul stadion, care a fost scena atâtor victorii mari, dar și meciuri încheiate în lacrimi de naționala României.

ADVERTISEMENT

Noua arenă de 100 de milioane de euro a găzduit confruntarea cu Armenia, decisivă pentru locul de baraj, “vânat” de ambele națiuni. Macedonia de Nord este și ea în calculele pentru poziția secundă.

Vreme “câinească” pe stadionul Steaua!

Pe o ploaie măruntă și o temperatură de 10 grade Celsius, stadionul Steaua a primit 13.576 de oameni în tribune, numărul biletelor pus în vânzare pentru acest meci fiind aproape epuizat. Din cauza condițiilor pandemice, doar 50% din capacitatea arenei a putut fi ocupată de fanii vaccinați sau trecuți prin boală.

ADVERTISEMENT

Aveam nevoie de victorie pentru a rămâne în cărți, iar Mirel Rădoi a trimis în teren o formulă ofensivă. Spre deosebire de meciul cu Germania, Claudiu Keșeru și Alex Mitriță au început ca titulari, într-un sistem 4-3-3.

“Piticul” a marcat cu capul după un corner! Fundașii adverși, cu capul în nori

România a început tare meciul și lovitura de cap a lui Claudiu Keșeru din minutul 3 i-a făcut pe fani să se ridice de pe scaune. Imediat, șutul lui Stanciu a trecut puțin pe lângă. A urmat o perioadă de acalmie în care armenii au echilibrat jocul, însă nu au pus în pericol poarta lui Niță.

ADVERTISEMENT

Echilibrul s-a rupt în minutul 26 după un corner executat de Răzvan Marin. Alex Mitriță l-a executat pe Yurchenko, cu o lovitură de cap. Micuțul atacant a fost singur singurel în careul mic al armenilor. O gafă uriașă a apărării adverse.

Șapte minute mai târziu, același Mitriță a avut golul de 2-0 în vârful bocancului. Servit perfect de Claudiu Keșeru, atacantul lui PAOK a avut un moment de ezitare când s-a aflat singur cu portarul și a fost blocat de Voskanyan, fundașul armenilor.

ADVERTISEMENT

România a forțat desprinderea în final de repriză! Șuturile lui Stanciu și Marin, respinse de Yurchenko

“Tricolorii” au forțat desprinderea în finalul reprizei și au fost aproape de gol prin șuturile lui Cicâldău și Răzvan Marin. Însă Yurchenko s-a întins mai ceva ca Natalia Yurchenko, celebra gimnastă din anii 80, și a respins in extremis ambele șuturi.  La cabine s-a intrat cu 1-0, după o evoluție bună a României. Un scor cald, în contrast cu temperatura de afară.

În debutul reprizei secunde, oaspeții au ieșit mult mai montați de la cabine și i-au dat emoții lui Niță prin nou-intratul Zelarayan. Portarul nostru a șomat în prima parte, însă a fost trezit din amorțeală de câteva incursiuni ale fotbaliștilor armeni.

Armenia, start bun în repriza secundă! Mkhitaryan a ratat două șanse uriașe

Cele trei schimbări de la pauză efectuate de Joaquin Caparros și-au făcut efectul și a fost rândul lui Adamyan să îl pună la încercare pe Niță, în minutul 54. Oaspeții au fost mai prezenți în joc în partea secundă. Selecționerul oaspeților a urcat mai mult liniile, în încercarea de a recupera mai rapid mingea.

Iar tactica a dat roade. Căpitanul și vedeta armenilor, Mkhitaryan a ratat cea mai mare ocazie a oaspeților în minutul 57. Jucătorul Romei s-a desprins de apărători, însă a lovit greșit mingea cu capul, din poziție foarte bună.

Moruțan, debut în naționala României!

Mirel Rădoi a mutat pentru prima dată în minutul 62 când și-a făcut debutul în naționala Românei Olimpiu Moruțan. Jucătorul Galatei l-a înlocuit pe Alex Mitriță. Tot atunci, Keșeru i-a lăsat locul lui Andrei Ivan.

Însă, tot armenii au fost mai periculoși. Mkhitaryan a avut din nou golul egalizator în bocanc, însă și de această dată a greșit execuția. A dat pe lângă minge după ce a fost servit excelent de un coechipier.

Ianis Hagi, aproape de majorarea scorului!

În minutul 68, Nicu Stanciu a scos o lovitură liberă din marginea careului. Ianis Hagi a executat magistral, însă Yurchenko a reușit o nouă paradă de senzație și a respins mingea în bară. Cât de aproape am fost să închidem meciul.

Elanul oaspeților s-a mai domolit în final de meci. Florin Niță a fost sigur pe el în cele câteva faze în care a fost solicitat și “tricolorii” au reușit să conserve foarte bine avantajul obținut prin golul lui Mitriță.

S-a încheiat 1-0 și România urcă pe locul doi în grupă, fiind la doi pași de locul de baraj. Cu victorii împotriva Islandei, tot pe Ghencea, și în Lichtenstein, naționala condusă de Mirel Rădoi intră în barajul pentru Mondiale. Dar mai e mult până departe.

  • 1998 este anul în care România a participat ultima dată la Campionatul Mondial
  • 13.576 de fani au fost în tribune la meciul cu Armenia
ADVERTISEMENT