News

Plafonarea prețurilor la energie, valabilă și în aprilie. Coaliția a decis prelungirea măsurii pentru consumatori

Coaliția a decis ca plafonarea prețurilor la energie să fie valabilă și în aprilie, deoarece actuala măsură trebuia să rămână în vigoare până pe data de 31 martie.
22.02.2022 | 15:59
Plafonarea preturilor la energie valabila si in aprilie Coalitia a decis prelungirea masurii pentru consumatori
ADVERTISEMENT

Liderii coaliției de la guvernare au decis în ziua de marți mai multe măsuri pentru ca românii să nu mai resimtă atât de puternic criza energetică.

Plafonarea prețurilor la energie, valabilă și în aprilie. Decizia coaliției

În acest sens, ei au decis ca prețurile să fie plafonate pentru încă o lună, mai precis în aprilie, după ce decizia inițială arăta că această măsură se va termina pe 31 martie.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă acest lucru pentru clienți este că prețurile vor fi de maximum 0,8 lei kwh la energia electrică, 0,31 lei kwh la gazele naturale.

După aceea, la finalul lunii aprilie când și această măsură va „expira”, Guvernul intenționează să reglementeze prețul la energie, dar doar în ceea ce-i privește pe consumatorii casnici, și nu și firmele.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, Guvernul are deja acordul Comisiei Europene pentru a reglementa aceste prețuri, iar conform Hotnews, este luată în calcul o reglementare din trei în trei luni, care se va face în funcție de tarifele de pe piața energetică.

De asemenea, liderii coaliției au decis o altă măsură care privește energia electrica și facturile la energie. Astfel, în cazul contractelor pe termen lung trebuie să fie plătit un minimum de 20 % din prețul contractului, în avans.

ADVERTISEMENT

Companiile care furnizează energie, neplătite de stat. Compensația trebuia rambursată, lucru care nu s-a întâmplat

Companiile care furnizează energie sunt nemulțumite că, până acum, nu au primit niciun ban de la stat, care trebuia să le deconteze cheltuielile.

„Atragem atenţia cu fermitate că riscul de a intra în insolvenţă sau chiar faliment creşte exponenţial cu timpul în care statul nu decontează cheltuielile făcute de către furnizori.

ADVERTISEMENT

Mai mult, un eventual blocaj financiar în plină iarnă ar fi devastator pentru siguranţa sistemului energetic naţional”, a transmis Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociației Furnizorilor de Energie din România.

Circa 0,1% din companiile de pe piața energetică au primit banii de la stat, la patru luni de când plafonarea și compensarea prețurilor la facturi a început.

Nemulțumirea vine din cauza faptului că furnizorii au fost cei care au suportat toate aceste plăți, lucru care a costat milioane de lei.

„Cu mici excepţii, care nu totalizează mai mult de 0,1% din piaţa de energie, companiile nu au primit niciun ban, deşi facturile cu plafonările şi compensările cuvenite consumatorilor au început să fie emise din noiembrie 2021.

Până acum, subvenţiile prin plafonarea şi compensarea preţurilor la energie, legiferate de autorităţi, au fost suportate din banii furnizorilor, inclusiv din bani împrumutaţi”, a mai precizat acesta.

ADVERTISEMENT