News

Plaja din Eforie va fi extinsă. Câte hectare noi va avea litoralul românesc după lucrări

Litoralul românesc se va extinde, după ce plaja de la Eforie va câștiga zeci de hectare în plus în urma unor lucrări.
07.06.2021 | 10:23
Plaja din Eforie va fi extinsa Cate hectare noi va avea litoralul romanesc dupa lucrari
Noi reguli pe plajele de pe litoralul românesc. Barurile și șezlongurile, admise doar pe porțiunea veche de plajă Sursa foto: Apele Române
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru iubitorii vacanțelor la Marea Neagră. Plaja din Eforie va fi extinsă cu peste 50 de hectare, în cadrul unui proiect de protecție și reabilitare a litoralului românesc.

Acest proiect de extindere a plajei face parte dintr-un program mai amplu de protecție costieră, început în anul 2013. Lucrarea conține 16 loturi, împărțite în două faze, cu un buget total de aproximativ 1 miliard de euro.

ADVERTISEMENT

Au început lucrările de extindere a plajei Eforie. Câte hectare noi va avea litoralul românesc

Autoritățile accelerează proiectul de reducere a eroziunii costiere. În acest sens, au început lucrările în zona Eforie, iar la finalul lor vor fi create 50 de hectare noi de plajă.

Oficialii din Guvern dau asigurări că turiștii nu vor avea de suferit deoarece, pe perioada sezonului estival, se va lucra în larg, în zona digurilor.

ADVERTISEMENT

Ministrul Mediului, Taczos Barna, spune că litoralul Mării Negre se extinde cu 50 de hectare în zona Eforie şi câștigă alte 2,9 hectare de vegetație marină.

”Vrem să avem un litoral modern, pus la punct din punct de vedere turistic și să protejăm biodiversitatea de aici.

ADVERTISEMENT

Pe lângă cele 50 de hectare de plajă nouă, câștigăm și peste 2,9 de hectare de biodiversitate marină pentru două specii protejate de bivalve (scoici).

Am plecat de la un sistem dezorganizat, de la un litoral care nu a fost pus la punct așa cum trebuie”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

În cadrul lucrărilor se vor executa șapte structuri de piatră și se vor plasa aproximativ 4 milioane de metri cubi de nisip, ceea ce va conduce la creșterea suprafeței de plajă cu aproximativ 50 de hectare.

Operațiuni de extindere la nivelul întregului litoral: peste 200 de hectare de plajă nouă

La începutul acestui an, cei de la Ministerul Mediului anunțat că litoralul românesc va avea aproape 53 de hectare de plajă nouă, pe o lungime de 6.950 de metri liniari.

”Operaţiunile de înnisipare, pe plaja din Mamaia, sunt în toi. Cel mai mare proiect, din ultimii 50 de ani, în valoare de peste 800 de milioane de euro, este în plină derulare. El este implementat de instituţia noastră, prin Apele Române Dobrogea-Litoral, de-a lungul întregului litoral românesc, de la nord la sud, pe 11 zone, timp de trei ani, adică până în anul 2023.

La începutul acestei veri, situaţia în cifre va arăta astfel: aproximativ 53 de ha de plajă nouă; pe o lungime de 6.950 de metri de liniari; circa 4,5 de milioane de metri cubi de nisip, folosiţi la înnisipare”, menţionează reprezentanţii instituţiei.

În următorii trei ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse, cu peste 200 de hectare. Este vorba despre stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie – în etapa I şi plajele Costineşti, Olimp, Jupiter – Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn, 2 Mai – în etapa a II-a, potrivit Ministerului Mediului.

ADVERTISEMENT
Tags: