News

Plaja din Mamaia a fost transformată în șantier. Autoritățile nu au luat nicio măsură

Un investitor privat a decis să transforme plaja din Mamaia în șantier, în timp ce autoritățile nu par interesate să ia nicio măsură, enervând și mai tare populația.
05.04.2024 | 23:31
Plaja din Mamaia a fost transformata in santier Autoritatile nu au luat nicio masura
Plaja din Mamaia a fost transformată în șantier. Autoritățile nu au luat nicio măsură. Foto: USR Constanța
ADVERTISEMENT

Astfel, un sector de nisip de peste un hectar este excavat pentru că un milionar vrea să facă acolo o piscină. Firma care a primit autorizație de construcție de la Primăria Constanța pentru ”amenajare plajă turistică” e SC BC COGEN MANAGEMENT SRL. Execuția lucrărilor ar trebui finalizată în 13.03.2025.

Plaja din Mamaia a fost transformată în șantier, autoritățile sunt fără reacție

Conform Constanța Info și Dobrogea Live, cetățenii sunt revoltați că plaja e distrusă, astfel că nisipul a fost excavat pe o suprafață întinsă de pe Plaja Caelia. Au rămas în loc două perimetre săpate cu o adâncime de trei metri, iar pe fundul acestora a fost așternut și nivelat un strat de piatră spartă.

ADVERTISEMENT

Investitorul ar fi concesionat suprafața de nisip de la Apele Române și vrea să își amenajeze acolo o piscină. Conform legii, plajele pot fi concesionate, în condițiile în care fac parte din domeniul public al statului. Cu toate acestea pe plajă sunt permise construcții și amenajări provizorii care nu vor afecta integritatea suprafeței. În cazul de față ar fi tocmai invers.

Situația a ajuns inclusiv pe agenda de zi a parlamentarului constănțean Stelian Ion, cel care acuză că lucrările vor afecta 12.000 de metri pătrați de plajă. ”Deși Legea permite ca plajele să fie închiriate cu amenajări temporare, acestea sunt și trebuie să rămână ale constănțenilor! Am trimis deja interpelări și sesizări către Ministerul Mediului și Garda de Mediu.

ADVERTISEMENT

Mamaia este cea care are nevoie de revitalizare, nu buzunarele băieților deștepți cu pile și relații pentru care regulile și legile nu se aplică“, a transmis Stelian Ion. Momentan autoritățile nu au venit cu niciun punct de vedere referitor la construcția de pe această plajă din Mamaia. Stațiunea Mamaia era considerată cândva perla litoralului românesc, însă tot mai puțini turiști par interesați să-i treacă pragul.

Scandalurile se țin lanț de stațiunea Mamaia, cândva perla litoralului românesc

În urmă cu un an, autoritățile din Mamaia au încercat să reinventeze brandul stațiunii și au prezentat cu mândrie un nou logo. Din păcate pentru ei, așa cum a remarcat presa locală, logoul era copiat după ce al stațiunii Costa Brava din Spania. În realitate, logoul pe care s-ar fi plătit 16.000 de euro era ușor de găsit pe un site de profil pentru 20 de euro.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea ar fi fost deja folosit de alte stațiuni din Europa cum ar fi Costa Brava din Spania. Autoritățile locale s-au apărat și spun că logoul în sine ar fi costat doar 800 de euro, iar restul banilor până la 16.000 de euro ar fi fost alocați unei firme de marketing pentru alte servicii care să ajute stațiunea să devină faimoasă.

Conform Dobrogea Live, firma respectivă este din Cluj-Napoca și ar fi recunoscut că a descărcat logo-ul de pe un site oarecare. În urma acestui scandal Organizația de Management al Destinației Mamaia a renunțat la acest logo, arătând că stațiunea Mamaia nu poate să aibă logouri similare cu alte stațiuni sau hoteluri.

ADVERTISEMENT

”Referitor la similitudinea dintre logo-ul propus pentru promovarea staţiunii Mamaia şi alte branduri turistice facem următoarele precizări: În primul rând le mulţumim tuturor celor care au sesizat similitudinea.

Tocmai din acest motiv am comunicat public forma brandului. Valoarea logo-ului nu este de 16.000 de euro, ci de 800 de euro, aproximativ 5% din contract. Restul fondurilor sunt alocate către alte produse şi servicii. Brandul înseamnă mult mai mult decât exprimarea sa grafică”, a transmis Primăria Constanța.

ADVERTISEMENT