Life

Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să o cultive și să raporteze câștiguri uriașe

Care este una dintre cele mai profitabile plante pentru agricultorii din România. Cultivarea sa nu implică deloc costuri ridicate.
28.04.2024 | 16:00
Planta care aduce un profit de 30000 de euro la hectar Romanii au inceput sa o cultive si sa raporteze castiguri uriase
Planta profitabilă pe care o poate cultiva orice agricultor. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

De ani buni de zile, agricultura a început să îi pasioneze din ce în ce mai mult pe români. Domeniul a devenit unul profitabil, mai ales dacă se optează pentru culturi generatoare de venituri uriașe. Nu doar legumele și fructele sunt la mare căutare, ci și anumite plante.

Planta care se poate transforma într-o mină de aur pentru agricultori

Agricultorii din România au început să se adapteze vremurilor și cerințelor. Până acum, cu toții mizau pe culturile clasice care să le aducă un venit stabil. Însă, în ultima perioadă, lucrurile s-au mai schimbat.

ADVERTISEMENT

Acum, la mare căutare este o plantă care se folosește încă de pe vremea bunicii. În ciuda faptului că multă lume a auzit de ea, puțini sunt cei care au îndrăznit să o planteze.

Ricinul este o adevărată bogăție pentru agricultori. Plantat corespunzător, la vremea lui, ricinul poate genera un profit de 30.000 de euro la un hectar. Banii sunt un magnet pentru mulți agricultori, așa că unii dintre ei au început să îl cultive.

ADVERTISEMENT

Ricinul este o plantă versatilă, cunoscută pentru semințele sale bogate în ulei. Uleiul de ricin este folosit în diverse industrii, de la cea farmaceutică până la cea cosmetică. Planta de ricin conține un procent de până la 58% ulei pur.

Ricinul nu s-a mai cultivat în România pe suprafețe întinse din 1989

Cultivarea ricinului este populară în India și China. La noi în țară, pentru prima dată, ricinul a fost cultivat în anul 1989. De atunci și până în prezent, culturile de ricin s-au diminuat constant, până au ajuns să nu mai existe.

ADVERTISEMENT

Nu mulți agricultori știu, dar ricinul este una dintre plantele cu care nu au cum să dea greș. Un singur kilogram de semințe de ricin costă 100 de lei, ceea ce înseamnă o mică avere.

Costurile unei culturi de ricin nu sunt deloc ridicate și nu depășesc 1.500 de euro/ hectar. Cei care vor să cultive un singur hectar de ricin, trebuie să știe că în jur de 1.200 de euro costă numai semințele.

ADVERTISEMENT

În România, solurile sunt propice cultivării de ricin. Inițial, s-ar putea ca startul să fie mai greu, iar producția să ajungă la maxim 1.500 de kilograme la hectar. Însă, în timp, potențialul ar putea ajunge la 5.000 de kilograme la hectar.

Cultivarea ricinului este o afacere profitabilă care nu implică costuri majore. Având în vedere producția medie, venitul rezultat ajunge undeva la 30.000 de euro la hectar. Din această sumă, se scade investiția de maxim 1.500 de euro, ceea ce înseamnă un profit de 28.500 de euro.

Așa cum am menționat anterior, uleiul de ricin este folosit în diverse industrii. Acesta poate fi utilizat în industria pielăriei, a cauciului sau a vopselelor și lacurilor. De asemenea, este un foarte bun degresant și lubrifiant pentru utilajele cu motoare mari.

Nu doar uleiul din semințe poate fi utilizat, ci și șroturile care, după prelucrare, pot servi pe post de hrană pentru animale. Tulpina ricinului este folosită pentru producerea hârtiei, iar frunzele sale sunt consumate de către viermii de mătase.

ADVERTISEMENT